Recensie: De Sims 4: Fashion Street Kit & Incheon Kit | 2 hartjes

Recensie: De Sims 4: Fashion Street Kit & Incheon Kit | 2 hartjes

Electronic Arts kwam in september met een grote update en twee nieuwe kits. Wie het nieuws rond de kits een beetje volgt, weet dat de inhoud ervan nogal teleurstellend kan zijn. De vorige was de Industriële Loft Kit, maar deze werd niet zo fantastisch onthaald. Kort daarna smeet het bedrijf het over een andere boeg en focuste enkel op kledij. Zo werden twee nieuwe kits geboren: Fashion Street Kit en Incheon Kit. Allebei geïnspireerd op echte locaties die bekend staan om mode.  

Kits zijn kleine en hapklare uitbreidingen voor spelers met een niet zo groot budget. Alles draait rond een bepaald thema zoals stofzuigen, kledij, meubelstijlen,... Alleen zijn de kits niet zo populair omdat ze weinig bevatten voor wat het waard is. Er zitten tussen de 5 à 25 voorwerpen in, afhankelijk van het thema. Bovendien lag Electronic Arts al eerder onder vuur voor het vals adverteren van de Industriële Loft Kit. Zo werd er uitgekeken naar de mooie ramen op de cover van de kit, maar bleek het al snel te gaan om een totaal ander voorwerp. Toch blijft het bedrijf een poging wagen om de kits meer aanzien te geven. Deze keer komt Electronic Arts met twee pakketten gefocust op kledij. De vraag is alleen of de inhoud het deze keer wel waard is om te kopen.   

De eerste is De Sims 4: Fashion Street Kit. Deze is geïnspireerd op het centrum van Bombay in India. Centraal staat de Indische handweefgetouwindustrie en zeer kleurrijke stoffen. Daarnaast spelen ook neusringen en henna een belangrijke rol. De kledij in deze kit moet echt wel je smaak zijn. Het thema komt hier zeer duidelijk naar boven en bevat zeer unieke stukken. Alleen lijkt het sterk op wat we al eens gezien hebben in Stedelijk Leven. De kit is dus interessant als je dol bent op de ontwerpen in het eerdere uitbreidingspakket. Maar voor een heleboel simmers is het dus niet de moeite omdat deze kledij eigenlijk herkauwd is. Wat ook vaak een probleem is bij de Sims, is dat de kledij is heel breed uitvalt op de heupen. In deze kit valt dit extra hard op omdat de mode al wat losser is. De accessoires daarentegen zijn wel heel verrassend. Vanaf nu kan je sim een neusring dragen en er zijn ook een passende halsketting en oorbellen voorzien. Het henna-gedeelte is wel wat teleurstellend. Je krijgt maar 1 design terwijl henna in het echt zeer leuke en variërende ontwerpen heeft. Al bij al is deze kit eigenlijk een beetje een remake van Stedelijk Leven, zonder de leuke activiteiten. Het enige wat het echt waard maakt is de neusring.

De tweede is De Sims 4: Incheon Kit. Deze kit is gebaseerd op Seoul in Zuid-Korea. Het wordt ook wel de 'vliegveldstijl' genoemd en is geïnspireerd op K-pop en de toenemende digitalisering. Die naam heeft het te danken aan popsterren die worden gefotografeerd tijdens het vertrek en aankomst op het vliegveld Incheon. Het gaat dus volgens Electronic Arts om 'comfortabele maar toch stijlvolle kledij'. Opvallend zijn toch de zeer sombere kleuren zoals donkerbruin, grijs en beige. Hier en daar missen er kleurrijke stukken. Wat Fashion Street Kit dan weer in overvloed heeft, wordt hier totaal gemist. Bovendien is het thema tegenover de andere kit echt een pak minder duidelijk en eerder wat depressief. Omdat het ook hier weer gaat om loszittende kledij, past het meeste niet mooi aan op de sims. Er zijn echt maar enkele stukken die eruit springen zoals een donkerbruin rokje en geruit vestje. Opvallende accessoires komen daarnaast niet aan bod. Toch is er hier wel meer sprake van uniseks stukken. Deze tweede kit bevat dus opnieuw een stijl waar je echt dol op moet zijn, anders is de inhoud niet echt de moeite.

Het eerste grote probleem met deze kits blijft de concurrentie van Custom Content (CC). Je betaalt heel veel voor een paar voorwerpen terwijl veel gratis te downloaden is via het internet, inclusief kledij. Bovendien kan je voor enkele euro's meer al grotere pakketten aanschaffen met meer inhoud. Electronic Arts blijft dezelfde fout maken door enkel voorwerpen aan te bieden, maar geen leuke activiteiten. Zo blijven de kits onaantrekkelijk en zullen spelers eerder CC downloaden om de Sims meer inhoud te geven.  

Het tweede grote probleem is dat het allebei stijlen bevat waar je als simmer echt voor moet zijn. De stijlen zijn niet supermooi of aantrekkelijk, maar wél uniek. Ze focussen daarom op twee totaal verschillende regio's met een eigen modestijl. Dit is dan weer een groot verschil met de Retro Outfit Kit. Achter Fashion Street Kit en Incheon Kit zitten toffe verhalen en samenwerkingen met echte modegoeroe 's uit India en Zuid-Korea. Voor de kleine inhoud is er dus wel veel werk ingestoken. Dit kan niet gezegd worden voor de andere kits. Ze zijn dus niet volledig af te schrijven, maar de stijl moet wel je smaak zijn.  

Zijn beide kits het nu waard om te kopen? Fashion Street Kit bevat al grotendeels items die in Stedelijk Leven zitten. Het is gewoon een toegevoegde waarde als je dol bent op deze stijl. Anders is het kopen van deze kit wel sterk afgeraden. Maar de accessoires zijn verrassend genoeg heel vernieuwend. De neusring en de henna zijn echt een toegevoegde waarde aan de Sims. Incheon Kit daarentegen is een sombere uitbreiding. Hou je echt van neutrale mode, dan is de kit waarschijnlijk wel iets voor jou. Het is ook makkelijk om alle items met elkaar te combineren omdat de kleuren sterk bij elkaar passen en er deze keer wat uniseks stukken tussen zitten.  

Over het algemeen zijn de kits niet geweldig, buiten als je zelf een modegoeroe bent. De wereld van de CC blijft overheersen in de Sims waardoor de kits nu eenmaal minder populair zijn. Ze blijven duur voor de inhoud en bevatten niet genoeg unieke voorwerpen. Stel dat je toch maar een miniem budget hebt, maar wel iets nieuws zoekt om te spelen, ga dan voor de Industriële Loft Kit. Alleen is ook hier de inhoud weer te verwaarlozen voor de prijs. Het is afwachten tot Electronic Arts gehoor geeft aan het publiek en misschien toch eens zal focussen op leukere thema's. Want stofzuigen was misschien geen voltreffer, maar we hebben meer activiteiten nodig in de Sims om het spel relevant te houden.

Recensie: De Sims 4: Fashion Street Kit & Incheon Kit | 2 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Broeinest - van Sambeek

  • Hine - Lotte Kok

  • Recensie: Soof 3

  • Dode hoek - M.W. Craven

  • Goede hoop - Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen