Recensie : De Sims 4 - Mijn Bruiloft I 2 hartjes

Recensie : De Sims 4 - Mijn Bruiloft

De Sims is altijd al een droomwereld geweest voor vele gamers. Misschien loopt je echte leven niet van een leien dakje, dat van je sims is alleszins succesvol. Het enige wat echt nog ontbrak was een droomhuwelijk. Lukt het je sims om een huwelijk te organiseren of zal het ook deze keer uitdraaien op een flop?  

Laten we er geen geheim van maken: een huwelijk in De Sims is chaotisch. Voor de komst van het pakket liep er al een heleboel mis. De bruidegom die in slaap valt voor het altaar, gasten die plots beginnen te fitnessen tijdens de ceremonie en de taart die al is vervallen voor het koppel de ringen heeft uitgedeeld. Dit bracht enige frustratie met zich mee, waardoor iedereen enthousiast uitkeek naar de nieuwe uitbreiding. De grote vraag is dan ook of Mijn Bruiloft ervoor zorgt dat alles veel vlotter en echter verloopt.

 

Allereerst is er in Mijn Bruiloft een nieuwe wereld toegevoegd: Tartosa. Zo kan je vanaf nu naast een waterval wonen, op een klein eilandje of in een romantisch dorpje aan de haven. Tartosa is dus de ideale plek voor een droomhuwelijk want het lijkt sterk op het romantische Italië. Je kan in het centrum van de stad op zoek gaan naar de ideale taart of bloemen door gewoon te onderhandelen bij lokale kraampjes.

Maar om te trouwen heb je natuurlijk wel twee verliefde sims nodig. Eenmaal je een leuk koppeltje hebt verzameld, kan het plannen van de bruiloft beginnen. Hier komt gelukkig een heleboel meer bij kijken dan vroeger. Alhoewel je ook gewoonweg direct voor het altaar kan gaan staan, is er niets leuker dan samen met je partner of vrienden een trouw te gaan organiseren. Je krijgt de optie uit verschillende evenementen: receptie, oefendiner, familiebijeenkomst, vrijgezellenfeest of een verlovingsdiner. Deze evenementen werken op de traditionele manier waarbij je acties moet uitvoeren om een geslaagde dag te hebben. Deze hebben geen invloed op het huwelijk zelf en je kan er ook geen beker mee winnen. Dit is min of meer een teleurstelling omdat de evenementen enerzijds nutteloos zijn en er anderzijds ook geen uitdaging is.   

Wie dus enige verbetering had verwacht met dit pakket, komt van een koude kermis thuis. Het ene evenement na het andere loopt gewoon mis. Een evenement plannen kan ook deze keer op een openbare plaats. Bij een oefendiner verwacht je dus drank, toetjes, thee en een feestmaal. Alleen zijn de locaties in Tartosa hier niet echt op voorzien waardoor je oefendiner nooit een succes zal worden. Daarbij komen niet enkel genodigden naar het diner, maar ook een heleboel vreemde sims die je niet kent. En als kers op de taart lijken je sims plots een eigen leven te gaan leiden en worden ze oncontroleerbaar. Wat is dan het nut om zo een duur evenement te organiseren? Het heeft toch geen enkele meerwaarde voor het huwelijk zelf.  

Na deze overtollige evenementen is het natuurlijk tijd om in het huwelijksbootje te stappen. Alle gasten staan op de gastenlijst, formele kledij is aangevinkt en het altaar staat te pronken. Via dit altaar kan je beslissen wat de gasten moeten doen: bellen blazen, rijst strooien of boeketgooien. Alleen beslissen je sims (zonder wederzijdse toestemming) dat het huwelijk wel moet uitdraaien op een ramp. Iedereen komt opdagen in zijn alledaagse jogging en niemand doet mee met de ceremonieactiviteiten. De taart die je bij de plaatselijke boetiek hebt gekocht, lijkt nergens meer te bekennen. De bruid beslist om op een bankje in de buurt te gaan slapen en de bruidegom kletst liever met de knappe buurvrouw. Dit was zeker een trouw om nooit meer te vergeten (of misschien best wel). Mijn Bruiloft maakt trouwen in De Sims nog erger dan het al was en is daarom zeker geen aanrader.  

Gelukkig is niet alles aan Mijn Bruiloft ergerlijk. Electronic Arts heeft zeker zijn best gedaan wat betreft de vormgeving van Tartosa, maar ook de voorwerpen hebben veel aandacht gekregen. In de bouwmodus staat nu alles in thema van verschillende soorten bruiloften. De mooie glas-in-loodramen en de grote klok zijn samen een geschikte combinatie voor het bouwen van een sprookjesachtige kerk. Er zijn ook meer altaren toegevoegd in diverse, uiteenlopende stijlen. Er is dus duidelijk voor ieder wat wils. Voor de afwerking staan vooral bloemen centraal. Die kan je plaatsen om het altaar wat meer op te fleuren of gewoon als tafeldecoratie. Verrassend zijn ook de stoelen en rozenblaadjes die de ceremonie tot een geheel maken. De mogelijkheden in de bouwmodus lijken eindeloos. Het valt op dat hier meer tijd is ingestoken dan tegenover de gameplay. Enkele voorwerpen zorgen ook voor nieuwe interacties. Zo kan je thee zetten in een traditionele pot of een toost uitbrengen met een emmer vol champagneflessen. Dit zijn activiteiten die deel uitmaken van de evenementen, maar de voorwerpen zijn evenzeer een geweldige toevoeging aan het interieur van je woning. Als extraatje is er een super mooie vleugelpiano toegevoegd voor zowel binnen als buiten.  

Hoe zit het dan met de kledij? Er zijn een hoeveelheid aan bruidsjaponnen in verschillende stijlen toegevoegd en zelfs verrassend genoeg een wit broekpak. Daarnaast is er ook aan de bruidsmeisjes gedacht en zitten er leuke avondjurken bij. Op het vlak van kledingstijl voor vrouwen is het pakket dus wel zeer geslaagd. Dit kan dan wel weer niet worden gezegd voor mannelijke sims. Opvallend is ook de nadruk op het holebihuwelijk. Enkele kledingstukken zijn aangepast waardoor ze nu regenboogkleuren en bloemenmotieven bevatten. Dit is zeker een leuke idee van Electronic Arts, alleen is de uitwerking wel heel lelijk. Het wordt massaal op sociale media beschreven als een huwelijksstijl voor clowns. Een commentaar die zeker niet onterecht is vanwege de kakofonie aan kleuren.  

Is Mijn Bruiloft het nu waard om te kopen? In alle eerlijkheid heeft de gameplay totaal geen meerwaarde. De huwelijken zijn even verschrikkelijk als ervoor. Niets gaat de goede kant op en je sims lijken oncontroleerbaar. Electronic Arts is hier serieus in de mist gegaan, wat een teleurstelling was voor velen. Maar dit wordt dan weer min of meer goedgemaakt met de sprookjesachtige wereld van Tartosa, de trouwjurken en de handige bouwvoorwerpen.

Recensie : De Sims 4 - Mijn Bruiloft

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • In de schaduw van mijn geluk

  • Ik móet die schoenen hebben

  • Finding Dory breekt records!

Zoek in artikelen