Recensie: De Sims 4: Samen Groeien | 4 hartjes

Recensie: De Sims 4: Samen Groeien | 4 hartjes

Het was alweer even geleden, maar Electronic Arts komt met een nieuw expansion pack: Samen Groeien. Recent verscheen de game in het nieuws omdat het de grenzen van genderverschillen herschreef. De update kwam al eerder uit in het buitenland, maar is eindelijk gearriveerd in België en Nederland. Zo kan je het geslacht en de seksuele geaardheid van je sim helemaal aanpassen naar eigen keuze.

Maar daar blijft het niet bij. Electronic Arts komt met veel vernieuwingen op korte tijd die de Sims 4 een verfrissende gameplay bieden. In dit geval dus de langverwachte peuters, een fase tussen baby's en kleuters. De kleuters waren al een enorme uitdaging, maar peuters mogen zeker ook niet onderdoen. Als je dacht dat de kleuters al moeilijk waren, dan heb ik nieuws voor je. Het is alleszins fijn dat deze update gratis is voor iedereen, dus je moet de uitbreiding niet kopen om te genieten van de nieuwe levensfase. Alleen blijft de gameplay dan wel wat beperkt.

Samen Groeien komt met een gloednieuwe wereld, namelijk San Sequoia. Denk hierbij aan San Francisco. Een mooie buurt, maar met redelijk weinig percelen. Alhoewel de huizen voor een keer wel goed zijn ontworpen naar de algemene standaarden. Opvallend is ook de cinema die we nog nooit eerder zagen. En wie goed kijkt, kan zelfs een leuke waterspeeltuin ontdekken. Alleszins de perfecte plek om peuters groot te brengen. Bovendien kan je ze vanaf nu overal neerzetten, net zoals de baby's in de Sims 3. Alleen lijkt me midden op de weg niet zo een goed idee.

Bij de nieuwe uitbreiding krijg je ook diverse kledij en meubels. De meubels zijn eindelijk is een keer van deze tijd. De Sims 4 is al enkele jaren oud en het meubilair evolueerde niet echt mee. Vanaf nu hebben we meer items die ook in het echte leven populair zijn. Denk maar aan de houten salontafel met glas of de nieuwe sofa. Daarnaast krijg je leuke plantjes om je interieur op te peppen. Voor de peuters zijn er natuurlijk schattige bedjes voorzien in diverse types en een kleurrijke speelmat. Het is heerlijk om ze te zien spelen en ontdekken. Deze positieve noot ontbreekt een beetje voor de kledij. Deze is voor volwassenen zoals gewoonlijk niet veel soeps. De peuters hebben in de basegame wel al super leuke outfits, maar je krijgt nog enkele extra's als je de uitbreiding koopt. Het haar daarentegen valt een beetje tegen. Hopelijk komen hier wat meer variaties op. Je weet wat ze zeggen. Electronic Arts werkt hard, maar custom content creators nog harder.

Bij Samen Groeien denk je aan verschillende generaties van baby tot oudere. Het pakket doet dan ook sterk denken aan de Sims 3: Levensweg. Alleen is de uitbreiding zo sterk gefocust op peuters, dat de andere generaties wat over het hoofd worden gezien. Er is heel veel aanwezig voor jongere kinderen, maar de oudere generatie heeft weinig nieuws. Terwijl dit net de saaiste levensfase is. Dit wordt dan weer wel goed gemaakt door de mijlpalen. Elke generatie moet activiteiten ondernemen en nieuwe dingen leren. Er is dus sprake van een kersverse uitdaging om je sims tevreden te houden. Zo leert een peuter voor het eerst te lachen bijvoorbeeld. Daarbij is er een fenomeen genaamd sociale dynamiek. Je sim zal vanaf nu een klik hebben met bepaalde sims of anderen weer helemaal niet kunnen uitstaan. Relaties passen dus als puzzelstukjes in elkaar.

Verrassend is ook een nieuw onderdeel waarbij je een baby kan creëren. Je kan hierbij twee sims uitkiezen die (g)een romantische relatie met elkaar hebben. Vanaf nu kan je dus met vrienden een baby laten maken via de wetenschap en er samen voor zorgen. Zo gaat de Sims weer mee met de huidige veranderingen.

Een ander speciaal element zijn de unieke uiterlijke kenmerken. Mensen geworden geboren met moedervlekken en sproetjes. In de Sims is dit vanaf nu niet anders. Zo blijft de moedervlek bestaan als je sim ouder wordt. Daarnaast is er vanaf nu zelfs sprake van hoorapparaten. Zo voelt iedereen zich een beetje vertegenwoordigd in de populaire game.

Maar wil je ten volle genieten van de nieuwe update, dan ben je al verplicht om de uitbreiding te kopen. Dit zorgt voor enige kritiek bij de spelers. Zo zijn luiertafels, de speelmat en de draagzak niet beschikbaar in de basegame. Terwijl die net wel aanwezig horen te zijn, maar misschien niet zo gevarieerd. Je voelt je als speler met andere woorden verplicht om een dure uitbreiding te kopen. Wil je dus een peuter grootbrengen op een leuke manier, dan zal je de portemonnee moeten bovenhalen. Dit zorgt voor teleurstelling en is ook terecht. Electronic Arts geeft iets, maar niet zomaar. De zon gaat namelijk niet voor niets op.

Er is ook bezwaar tegen de nieuwe EA app en de vele bugs die de game momenteel plagen na de update. Maar als je speelt zonder mods of custom content, zou dit geen probleem mogen zijn. Deze kritiek is dus een beetje overdreven. Het is normaal dat een update even wat roet in het eten gooit, maar dit geeft je als speler de kans om opnieuw op zoek te gaan naar interessante custom content. Een kleine moeite in ruil voor de ondeugende peuters.

De Sims ondergaat met andere woorden momenteel veel veranderingen in de positieve zin. De game lijkt duidelijk mee te evolueren met onze eigen moderne tijd. Zo worden veel meer mensen vertegenwoordigd en kunnen we ons makkelijker identificeren met onze zelfgemaakte karakters. De nieuwe update met peuters maakt hele plaatje gewoon af. Deze fase mag dan misschien uitdagend zijn, maar dit zorgt alleen maar voor meer speelplezier. De manier waarop de peuters de wereld ontdekken is in één woord samen te vatten: schattig. Desondanks dat de update gratis is, mis je toch heel veel elementen die enkel toegankelijk zijn in de uitbreiding. Als speler kun je pas ten volle genieten als je er wat geld voor neertelt. Daarnaast mist er echt een onderdeel voor de oudere sims zoals Uitgebreid Breien bijvoorbeeld. Maar over het algemeen is Samen Groeien echt wel geslaagd.

Recensie: De Sims 4: Samen Groeien | 4 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: The Sinner - Seizoen 4

  • Veg – Jamie Oliver

  • Amsterdam – Kiki Van Dijk

Zoek in artikelen