• mijn waardering

Een mooie en pakkende oorlogsroman in Italië! RECENSIE

Je volgt het leven van de 19-jarige Elodie, een getalenteerde cello studente in Verona (Italië) op het conservatorium in 1943. Hoe zij is opgegroeid, waarom haar ouders in Verona wonen en van wie zij de liefde en passie voor klassieke muziek en het bespelen van haar cello heeft. De Tweede Wereldoorlog komt steeds dichterbij en Elodie wordt snel volwassen en vervult met haar cello een belangrijke rol in het verzet. Wie kan ze vertrouwen en op welke manier kan ze belangrijke informatie doorspelen?

De hoofdstukken over Elodie worden afgewisseld met het levensverhaal van Angelo, student medicijnen in Genua, wordt verliefd op Dalia en wordt door de oorlog uitgezonden naar Ethiopië. Tijdens zijn afwezigheid overlijdt zijn (inmiddels) vrouw tijdens de bevalling van hun eerste kind. Hij komt gebroken terug uit Afrika en wordt later huisarts in Portofino.

Wanneer zullen Elodie en Angelo elkaars pad kruisen?

De schrijfster slaagt er erg goed in om de tijd van de oorlog af te wisselen met het liefdesverhaal van de hoofdpersonen, de sfeer en de omgeving worden uitgebreid beschreven, je waant je echt in Italië.

Het is een echte aanrader voor iedereen die van oorlogsroman houdt en wil lezen dat ook in een ander Europees land veel werd geleden in het verzet.

Ook was ik onder de indruk van het dankwoord van de jonge schrijfster, haar inspiratie om deze roman te schrijven en al die mensen die haar geholpen hebben en haar uitgebreide research, heel bijzonder dat dat allemaal vooraf gaat aan de totstandkoming van deze roman.

De celliste van Portofino

 • Auteur:

  Alyson Richman
 • Verschenen:

  30 maart 2015
 • Uitgave:

  ISBN 9789401603522
  Uitgever Xander
  384 pagina's
 • Uitgever:

  Xander
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (11 stemmen)
 • Omschrijving:

  Italië, 1943. De jonge Elodie Bertolotti stapt met valse papieren van boord in de Italiaanse kustplaats Portofino. Ze heeft een barre en gevaarlijke tocht overleefd, maar moet nu nog ongemerkt langs een Duitse officier zien te glippen om een paspoortcontrole te voorkomen. Onverwacht krijgt zij hulp van de mysterieuze dokter Angelo Rosselli. Een paar maanden daarvoor was Elodie Bertolotti nog een begaafd celliste in Verona, onbezorgd om de wereldproblematiek. Maar door de machtsovername van Mussolini loopt ook haar eigen familie gevaar en moet Elodie haar muzikale talenten inzetten om het leven van anderen te redden. Verscheurd door pijnlijke herinneringen en bittere verliezen lijken Elodie en Angelo in de donkere oorlogstijd steun bij elkaar te vinden. Maar zijn ze daadwerkelijk in staat het verleden te laten rusten?

Meer info

Toegevoegd door: