• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: The Cage RECENSIE

The Cage is een verhaal dat zich buiten de aarde ergens in het heelal afspeelt. Toch zullen ook niet-sciencefiction liefhebbers dit verhaal kunnen waarderen. De verwanten (aliens) hebben vijf jongeren gevangen genomen met een reden. Het is aan de jongeren om uit te zoeken wat die reden is. De Verwanten manipuleren de omgeving in The Cage om het op de aarde te laten lijken. Hoofdpersoon Cora krijgt er hoofdpijn van juist omdat de verhoudingen niet helemaal kloppen. Dit staat haaks op het feit dat ze geen enkel zuurstofprobleem of focusprobleem buiten The Cage heeft. Los van The Cage geeft Shepherd geen uitleg hoe het komt dat er plaatsen in het heelal zijn waar de mens goed kan ademen. Hebben alle andere rassen ook zuurstof nodig? Vragen die niet beantwoord werden wat enigszins afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van het verhaal.

De Beheerder speelt een spannend spel met de jongeren in The Cage. Dat ze zich vervolgens allemaal afvragen wat waar is en wat niet, maakt het verhaal boeiend. Ook het psychologische aspect is goed uitgewerkt. De verwarring bij de personages wordt steeds groter, en dat is heel begrijpelijk. Juist omdat de Beheerder en de Verwanten spelletjes spelen met hun geest, veranderden de karakters van de jongeren in de loop van het verhaal. Dit gebeurt bij iedereen, maar bij Cora het minst.

De aantrekkingskracht tussen Cora en Cassian is niet helemaal geloofwaardig. Waarom vindt iemand die zo intelligent is Cora aantrekkelijk? Maar ook het intelligent zijn van de Verwanten is dubieus. Voor zeer intelligente wezens maken ze grote inschattingsfouten. Beide onderdelen worden hopelijk verklaard in het vervolg. Ook over de hiërarchie bij de Verwanten bleven vragen over.

Shepherd heeft een fijne schrijfstijl. Haar keuze om vanuit meerdere perspectieven in korte hoofdstukken het verhaal te vertellen maakt dat het verhaal boeiend is. Als lezer wil je steeds nog een stukje lezen en nog een stukje en nog een stukje. Het boek geef ik 3,5 hartjes, afgerond 3 omdat ik het niet goed genoeg vond voor 4. Het halve hartje krijgt The Cage omdat Shepherd de aandacht zo vasthoudt dat er nieuwsgierigheid ontstaat naar het volgende deel, waarin hopelijk meer vragen beantwoord worden. En al is het inhoudelijk een ander verhaal, toch zullen liefhebbers van The Hunger Games en Divergent dit boek zeker waarderen.

The Cage

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat doe je als je wakker wordt en de wereld zoals je die kent is verdwenen?

  Vijf tieners, drie jongens en twee meisjes, worden wakker in een omgeving die ze niet kennen. Niemand weet waar ze zich bevinden en hoe ze er zijn gekomen. Samen proberen ze erachter te komen waar ze zijn en vooral hoe ze er weg kunnen komen. Maar wegkomen blijkt onmogelijk. Vanachter de zwarte ramen die zich overal in het landschap bevinden worden ze geobserveerd door de Kindred; buitenaardse wezens die hen vertellen dat de aarde niet meer bestaat. De vijf jongeren zijn de laatste overlevenden en hun belangrijkste taak is ervoor te zorgen dat de mensheid niet uitsterft. Maar is dat wel de echte reden van hun verblijf in de Cage? Moeten ze ontsnappen uit deze buitenaardse gevangenis of berusten in hun lot en hier een nieuw leven opbouwen? En wat als ze ontsnappen? Welke wereld ligt er buiten de muren? Langzaam maar zeker ontdekken ze meer over de Kindred en hun bedoelingen en ondertussen lopen de spanningen tussen de bewoners van de Cage steeds hoger op...

Meer info

Toegevoegd door: