• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Zand erover RECENSIE

Ruim anderhalf jaar heeft deze auteur gedacht over een nieuw feelgood-verhaal, nadat ze haar succesvolle ‘Barista’-trilogie afrondde. Met ‘Zand erover’ kiest ze een andere strategie: geen settingen in de stedelijke sfeer maar ze kiest voor het eilandgevoel van Vlieland.

In tegenstelling tot andere auteurs kiest Elsbeth voor het eilandleven op Vlieland. Typerend voor het Hollandse dorpsleven, is de kleine gemeenschap op het eiland erg hecht, maar lukt het hoofdpersonage Fien prima om zich als buitenstaander te settelen en hulp te krijgen, nadat zij het huis van haar onlangs overleden tante heeft overgenomen. Ze verbrandt alle schepen uit de grote stad Rotterdam achter zich: haar verbroken relatie, haar kwijtgeraakte baan en haar veroordelende vriendengroep die alleen maar kleiner wordt. Op het eiland probeert zij een nieuw leven op te bouwen. Al gauw sluit ze vriendschap met enkele mensen uit het dorp en de opstart van haar eigen bedrijfje gaat haar ook prima voor de wind. Alles lijkt tot zover haar voor de wing te gaan. De enige vriendin uit Rotterdam die ze nog heeft, komt op bezoek tijdens het weekend van een groot celebrity-feest van een snobistische soap-actrice. Het toeval wil dat de mysterieuze vriend van deze actrice de grote verloren liefde van Fien blijkt te zijn, wat zorgt voor de nodige opschudding in Fiens zorgeloze bestaan op Vlieland. 

‘Zand erover’ is een heerlijk geschreven roman waar de chicklit-fan/feelgood fan zeker waardering voor heeft. het is een prettig verhaal met de Hollandse eigenheid van het gezegde “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. De setting op Vlieland met een dorps gevoel van saamhorigheid, maakt dat deze roman ontspannen te lezen is. Het is zo’n zorgeloos boek dat je continue oppakt om verder te willen lezen en langer voor op te willen blijven. De schrijfstijl is vloeiend, de personages simpel maar sympathiek. De plot is dan misschien wel tamelijk voorspelbaar; maar het leest heerlijk weg. Elsbeth verstaat de kunst om met haar beeldende schrijftalent personages levensecht te laten lijken.

Zand erover

 • Auteur:

  Elsbeth Witt
 • Verschenen:

  15 januari 2016
 • Uitgave:

  ISBN 9789401604888
  Uitgever Xander
  320 pagina's
 • Uitgever:

  Xander
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (4 stemmen)
 • Omschrijving:

  Fien heeft geen relatie, geen baan en geen vrienden meer. En dat is helemaal haar eigen schuld. Als haar tante overlijdt en er een familiehuis op Vlieland leeg komt te staan, hoeft ze dus niet lang na te denken: ze verhuist.

  Op Vlieland wil Fien genieten van de rust en de natuur. Geen drama, geen social media en proberen alles zo snel mogelijk te vergeten. In een poging van haar schuldgevoel af te komen wordt Fien plotseling geconfronteerd met haar hartzeer Žn nieuwe gevoelens voor een wel heel charmante boswachter. En danÉ stapt er iemand van de veerpont die ze nooit meer had gedacht terug te zien.

  Bemoeizuchtige buurvrouwen, oude liefdes, nieuwe romances en een familieraadsel dreigen het rustige eilandleven plotseling in de weg te staan. Maar is dat wel zo erg?

Meer info

Toegevoegd door: