• onze waardering

Recensie: Sterrenstof RECENSIE

Maak kennis met Henry Page: een doodgewone jongen die veel van schrijven houdt. Zijn leven loopt op rolletjes: in zijn thuissituatie gaat het prima en hij heeft veel lol met zijn twee beste vrienden. Dan komt de mysterieuze Grace zijn leven in stappen. Ze draagt jongenskleren en ze ziet er niet bepaald verzorgd uit, waardoor het overduidelijk is dat ze een ‘verleden’ heeft. Toch weet Grace op een of andere manier een indruk achter te laten op Henry en hij wordt hopeloos verliefd op haar. Zal het hem lukken de wonden van het verleden van Grace te herstellen…?

Sterrenstof is een boek dat onlangs is uitgegeven door een nieuwe Nederlandse YA-uitgeverij: Young & Awesome. Van de schrijfster van het boek, Krystal Sutherland, had ik nog nooit gehoord. Ik had dus geen idee wat ik moest verwachten qua schrijfstijl en dergelijke. Achteraf gezien vond ik het boek echt adembenemend, iets wat ik niet zou opmaken als ik de cover van het boek zou zien. De visjes op de cover en de titel passen absoluut bij het verhaal, maar het is geen cover die me in de boekhandel zou uitdagen om het boek op te pakken. Dat vind ik best jammer, want het boek is echt meer dan de moeite waard.

Terugkomend op de schrijfstijl van Krystal Sutherland: deze is erg prettig. Tijdens het lezen betrapte ik mezelf erop dat ik haar schrijfstijl vergeleek met dat van John Green: humor met een nerd-achtig tintje. Bij mij heeft dit een zeer positief effect gehad, omdat de fijne schrijfstijl ervoor zorgde dat ik het boek wilde blijven lezen. De schrijfstijl weerhield me ervan dat ik het boek weg wilde leggen. Er gebeurt namelijk niet echt veel in het verhaal, dus soms verloor ik de drive om door te lezen.

Dat is eigenlijk ook de reden waarom ik het boek geen 5 maar 4 sterren toeken. Ook al is het boek dun, ik kreeg het gevoel dat het verhaal stil werd gelegd. Ieder personage leefde wel zijn eigen leven, maar meer gebeurde er niet op zulke momenten. Ik vond vooral dat dit in het middenstuk van het verhaal gebeurde, waar ik het juist belangrijk vind dat een auteur het tempo in het boek moet weten te behouden. Dit geldt natuurlijk niet voor alle boeken, maar ik merkte dat ik bij Sterrenstof die behoefte wel voelde.

Op dat ene enkele nadeel na is het boek echt adembenemend. Ik weet zeker dat het absoluut een boek is dat mij nog een hele tijd bij zal blijven. Als lezer kom je er natuurlijk achter wat voor problemen Grace heeft en ik heb nog nooit over een hoofdpersoon gelezen die moet dealen met iemand die te maken heeft met problemen als die van Grace. Hierdoor had het verhaal zelf al een hele ingrijpende werking op mij, iets wat niet snel gebeurt. Ik kan verder niks meer over het verhaal zelf vertellen, anders verklap ik te veel. Maar geloof me, het boek is meer en meer dan de moeite waard.

Je kan wel zeggen dat Sterrenstof me diep in mijn hart heeft weten te raken. Het is een uniek verhaal, en dankzij de schrijfstijl van Krystal worden heftige onderwerpen goed verwoord.

 

 

Sterrenstof

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Henry is nooit verliefd geweest. Tot Grace aan het begin van het examenjaar bij hem op school komt. Grace is vreemd. Ze draagt jongenskleren. Ze loopt met een kruk. Ze zegt nee tegen het hoofdredacteurschap van de schoolkrant, waar Henry al jaren van droomt. Het is overduidelijk dat Grace een groot verdriet met zich meedraagt. En toch. Henry wordt verliefd op haar. Tot over zijn oren, met open ogen, met alle kans op een gebroken hart. Want als je geen risico durft te nemen voor de liefde van je leven… wanneer dan wel?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De gezelligste herfstfilms

 • Alle nieuwe kerstfilms in 2021 de volledige gids

 • Duistere beelden The Batman naar buiten gebracht

 • De beste Halloween outfits gebaseerd op je favoriete serie of film

 • Spin-offs van bekende series die je misschien nog niet kent

Gerelateerde artikelen

 • Sterrenstof

 • Young Adult top 6: juni 2018

 • Recensie: Een bijna definitieve lijst van nachtmerries

Zoek in artikelen