• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Oktober RECENSIE

Oktober vertelt het verhaal van Maksim, een arme jongen, en Vera, rijk verwend nest, ten tijde van de Russische revolutie anno 1917.
Het boek moet het zeker niet hebben van zijn cover, wat in mijn ogen aartslelijk is, maar naarmate ik het boek las, volledig bij het verhaal en de illustraties past. Men zou het een semi-graphic novel kunnen noemen.

Johan de Boose heeft met Oktober een stuk geschiedenis geschreven dat rauw en letterlijk stinkend overkomt. Verkrachting, moord en kannibalisme waren schering en inslag. Het schrijnende beeld van hongerige mensen die angst van de dood hebben, heeft de auteur knap beschreven.

Het boek is opgedeeld in twee delen waarvan het eerste deel je recht in de revolutie neerploft en je de gruwel laat meemaken. Het tweede deel is milder en gaat voornamelijk over het leven na de revolutie.

Het lezen van Oktober geeft je een korte samenvatting over de Witten, Roden, Groenen of partizanen, bolsjewieken en de opkomst van de Tsjeka. Iets wat vluchtig in school werd verteld, en eigenlijk even snel werd vergeten, is er met dit boek bij mij wel degelijk ingeramd nu.

Krachtig boek dat zeer vlot leest maar waarbij je achteraf toch even op adem moet komen.

Oktober

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Aangrijpende liefdesroman tegen de achtergrond van de Russische Revolutie
  Oktober 1917, Sint­Petersburg. De stad is in rep en roer. Er heerst hongersnood. Mensen sterven aan tyfus. Geregeld zijn er gewelddadige opstanden. Maxim is een dakloze met een brilletje. Hij zwerft door de straten en kijkt met grenzeloze bewondering naar de aristocraten die alsnog de leiding hebben. Terwijl de revolutie losbarst, wordt hij verliefd op Vera, een meisje uit de hogere kringen, dat in de revolutionairen juist een uitweg ziet uit de strikte, vervelende wereld van de aristocratie. Ze slagen erin om samen te ontsnappen aan het extreme geweld, terwijl de maatschappij om hen heen radicaal verandert. Die verandering drijft een wig tussen hen. Haar revolutionaire interesse neemt perverse vormen aan. Zijn hang naar de verloren aristocratische wereld maakt hem wanhopig. Parallel aan de burgeroorlog, die in Rusland na de revolutie uitbreekt, worden deze twee mensen het slachtoffer van hun eigen idealisme.

Meer info

Toegevoegd door: