• mijn waardering

Aangrijpend! RECENSIE

Een fijne en handzame pocket waarin een onderwerp wordt aangekaart dat in de Canadese geschiedenis zeker niet onderbelicht mag blijven.

Het boek begint in 1948 in Quebec, Maggie is 14 jaar en helpt haar vader in zijn zadenbedrijf. Ze heeft drie jongere zusjes (Violet, Geraldine en Nicole) en een oudere broer, Peter, die naar kostschool is. Ze heeft een oogje op de buurjongen, Gabriel. Die woont met zijn zussen Clementine en Angele naast hun, hun ouders zijn omgekomen bij een auto ongeluk.

De schrijfster verwerkt soms korte Franse zinnetje in het boek, in Quebec spreken ze namelijk zowel Frans en Engels. Maggie’s moeder is Frans, haar vader Engels en dat leidt nogal eens tot verschillende inzichten in de opvoeding.

Maggie raakt ongewenst zwanger en in die tijd was het heel gebruikelijk dat het jonge meisje voor een tijdje ergens anders woonde en de baby werd afgestaan voor adoptie of naar een weeshuis ging. Na de zwangerschap en geboorte probeert Maggie zo goed en zo kwaad als het kan haar leven weer op te pakken. Ze kan haar buurjongen Gabriel echter niet vergeten en ze is niet gelukkig in haar huwelijk en zou Gabriel graag de waarheid willen vertellen.

Later in het boek volg je afwisselend het leven van Maggie en haar afgestane dochter Elodie. Diep triest als je leest hoe de jonge meisjes van het weeshuis verhuizen naar de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis, welke werkzaamheden ze daar moeten uitvoeren en hoe ze gestraft en mishandeld worden door de nonnen. Elodie wordt uiteindelijk op 17-jarige leeftijd vrijgelaten in de “echte” wereld.

Zal Elodie uiteindelijk haar moeder terugvinden? Beiden zijn ze op zoek  naar elkaar en welke rol speelt de vader van Maggie hierin een rol?

Een aangrijpende roman, zeker een aanrader als je “De verloren kinderen” van Diney Costeloe gelezen hebt.

Het huis voor ongewenste meisjes

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Met "Het huis voor ongewenste meisjes' schetst Joanna Goodman een ingrijpend beeld van de misstanden in de Canadese weeshuizen van de jaren '50 en '60.


    Quebec, 1950. Als Maggie op haar vijftiende zwanger raakt, dwingen haar ouders haar om het meisje ter adoptie af te staan. De rest van haar leven voelt Maggie het gemis.

    De kleine Elodie komt in een door nonnen gerund tehuis terecht. Maar dan volgt een wetswijziging die bepaalt een psychiatrisch ziekenhuis meer subsidie ontvangt dan een weeshuis, met catastrofale gevolgen. Om dat geld op te strijken verklaart de kerk de kinderen in hun zorg tot geestelijk gehandicapten. Met één pennenstreek wordt een generatie aan verloren kinderen gecreëerd – en Elodie raakt net als duizenden anderen verloren in een hels schemerbestaan.

    Moeder en dochter vechten ieder voor zich tegen een gemeenschap die hen als minderwaardig ziet, in de hoop zichzelf en elkaar terug te vinden.


    Voor de lezers van Diney Costeloe's "De verloren kinderen' en "De kindertrein' van Christina Baker Kline.

Meer info

Toegevoegd door: