• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Het boek van de vergeten artiesten RECENSIE

Het boek van de vergeten artiesten speelt zich af in Duitsland. Er wordt vooral gefocust op de periode voor het uitbreken van wereldoorlog twee. Mathis is de zoon van een boerengezin en is de belangrijkste personage in het boek. Mathis maakt op een jaarmarkt kennis met een heel wat zaken die hij nog nooit eerder zag. Dit is het begin van zijn carrière als artiest.

Het boek wisselt twee verhaallijnen met elkaar af. De ene verhaallijn speelt zich af als Mathis 13 jaar oud is. De tweede verhaallijn speelt zich 35 jaar later af in de aanloop naar de tweede wereldoorlog.

Vera Buck schrijft erg beeldend. Elke scene wordt erg uitvoerig beschreven. Soms gaat het verhaal hierdoor iets trager maar door de twee verhaallijnen die worden afgewisseld wil je als lezer toch steeds verder lezen om te ontdekken hoe alles zich verder ontwikkeld.

Het boek gaat over de tweede wereldoorlog, een thema waar al veel over geschreven werd. Door eens een andere invalshoek te kiezen wist de auteur mij wel te boeien. Artiesten zijn volgens mij een groep die nog te vaak vergeten worden als we het over de tweede wereldoorlog hebben. Dit thema was dan ook erg origineel gevonden.

In het boek passeren heel veel personages de revue. Van alle personages was Mathis toch het personage waar ik mij het meest kon in inleven. De andere personage waren voor mij minder diepgaand waardoor ik mij in hen moeilijk kon inleven.

Het boek schrikt misschien wat af door zijn dikte. Dit is zeker niet terecht. Het is misschien een uitdaging om eraan te beginnen maar het boek is zeker de moeite waard. Ik gaf het boek daarom ook 4 hartjes, het originele thema en de verhalen van de personages wisten mij te bekoren.

Het boek van de vergeten artiesten

 • Auteur:

  Vera Buck
 • Verschenen:

  15 juli 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789045217147
  Uitgever Karakter
  656 pagina's
 • Uitgever:

  Karakter
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (9 stemmen)
 • Omschrijving:

  Duitsland, 1902. Mathis is de 13e zoon in een boerengezin, zijn verdere leven lijkt voorbestemd tussen akkers en velden. Maar als op een dag een jaarmarkt zijn dorp aandoet, ziet hij dat de wereld groter is dan het dorp waar hij opgroeide. Hij maakt kennis met een wereld waarin elektrische wonderen, curiositeiten en schitterende shows op hem lijken te wachten. Hij wil mee en deelgenoot worden. Samen met de andere artiesten begint Mathis zijn bijzondere reis.

  Na dertig jaar optreden als "röntgen-artiest' op de jaarmarkt leeft Mathis samen met zijn vrouw in een woonwagenkamp aan de rand van Berlijn. Het is de vooravond van de Tweede Wereldoorlog; duistere tijden zijn aangebroken. Er komen verbodsborden voor optredende kunstenaars en showruimtes worden dichtgetimmerd. Tijdens geheime bijeenkomsten blijven de artiesten elkaar ontmoeten, zo houden ze het verleden in stand. Ondertussen schrijft Mathis een boek, vol met met geheimen die onder geen enkel beding in verkeerde handen mogen vallen. Ontdek deze geheimen in Het boek van de vergeten artiesten.

Meer info

Toegevoegd door: