• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Furie RECENSIE

Furie is het debuut van Katie Lowe. Het plot klinkt goed: Een aantal jaren terug is een meisje dood gevonden op terrein van een Britse meisjesschool. Vier meisjes weten wat er gebeurd is en hebben altijd gezwegen. Tot nu. De plaats waar het allemaal gebeurde heeft een geschiedenis van heksenprocessen, waardoor mijn interesse meteen was gewekt.

Het verhaal begint met de ontdekking van het slachtoffer en wordt sterk en beeldend beschreven, waardoor je als lezer nieuwsgierig wordt.

Het verhaal wordt daarna verteld door Violet, die na een traumatische gebeurtenis naar de meisjesschool gaat waar dit zich heeft afgespeeld. Ze is meteen gefascineerd door een mysterieus meidengroepje en wil daar heel graag bij horen, onzeker als ze is. Tot haar grote verrassing wordt ze uitgenodigd om lid te worden. De meiden hebben een grote interesse in de heksenprocessen en hebben een charismatische kunstlerares in de vorm van Annabel. Door haar gaan ze geloven in magie en rituelen. Maar dan wordt een ander meisje dood gevonden en Violet begint te twijfelen aan de goedheid van haar vriendinnen.

Zoals gezegd, begint de start van het boek goed. Daarna was het verwarrend. De schrijfstijl, met lange zinnen en veel details, maakte het niet prettig om het boek te lezen. Soms moest ik stukken terug lezen nadat ik het boek had weggelegd. Hierdoor ben je minder geboeid. Maar op de een of andere manier wil je toch weten hoe het eindigt en wat er nu precies is gebeurd. Hier kom je niet helemaal achter, helaas. Het eind roept vragen op.

De karakters komen oppervlakkig over. Het is een groepje, maar er is niet veel hechtheid. Ik kon me ook niet inleven in hun leven.

Het interessantste vond ik de verwijzingen naar de mythologie (furies zijn de schikgodinnen uit de Griekse mythologie) en de geschiedenis van het ontstaan van de academie met de bijbehorende heksenprocessen.

Al met al een boek waarvan ik veel had verwacht, maar die verwachtingen zijn helaas niet uitgekomen. Jammer. Als het een boek was geweest dat ik zelf had gekocht of dat ik had geleend van de bibliotheek, denk ik dat het boek niet had uitgelezen.

 

Furie

 • Auteur:

  Katie Lowe
 • Verschenen:

  24 september 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789400510210
  Uitgever A.W. Bruna
  416 pagina's
 • Uitgever:

  A.W. Bruna
 • Genre:

  Thriller
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (22 stemmen)
 • Omschrijving:

  Je zou er een moord voor doen om bij ze te horen... Een weergaloze literaire thriller voor liefhebbers van De verborgen geschiedenis en The Craft.


  Na een ongeluk waarbij haar vader en zus omkwamen, krijgt Violet een studiebeurs voor Elm Hollow Academy, een prestigieuze particuliere meisjesschool. De school ligt in een stil kustplaatsje dat een nogal zwarte geschiedenis heeft – in de zeventiende eeuw vonden er heksenprocessen plaats.

  Violet sluit vriendschap met drie meisjes en wordt meegesleept door hun fascinatie voor hekserij en occultisme. Maar wanneer negen maanden na haar vermissing het lichaam van een voormalig lid van het vriendinnengroepje wordt gevonden, begint Violet te twijfelen aan haar vrienden, haar docenten en zelfs aan haar eigen vermogen om realiteit van mythes te onderscheiden.

Meer info