• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Furie - Interessant thema, maar te trage uitwerking RECENSIE

Als je een boek schrijft zijn twee aspecten ontzettend belangrijk. Je moet als auteur een waanzinnig goed idee hebben én de uitwerking van dat idee moet dan ook nog eens de nagel op de kop slaan. 
Heb je een goed idee, dan wekt dat de interesse van de lezer waarschijnlijk wel en dan is het de zaak om iets wat heel origineel kan zijn, niet te laten verzanden in een cliché. Het schoentje wringt op verschillende vlakken bij 'Furie'. Katie Lowe slaagt er niet in om het tempo hoog genoeg te houden zodat het boek blijft boeien. Je hebt als lezer meerdere malen zin om het boek neer te leggen en niet meer op te pakken. Hoe komt dat dan? Het zit met name in de stijl. De zinsconstructies wringen en voelen met momenten te hoogdravend aan. Het leest soms makkelijk, maar soms ook helemaal niet. Dat hangt ook af van de informatie die besproken wordt. 

Magie en hekserij zijn dingen die absoluut tot de verbeelding spreken. Het zijn veelbeproefde ingrediënten van boeken en films, dus als je je aan dit thema waagt, moet het wel een originele klank hebben. Tienermeisjes die elkaar uitdagen en hun plek in het leven aan het zoeken zijn, is ook zo een gevaarlijk onderwerp. Als je beide voorgaande zaken combineert op de manier die Lowe doet, dan voelt het voor de lezer jammer genoeg niet als iets nieuw aan. Er zit welgeteld één spannende scène in het boek en die kan de rest van het verhaal niet helemaal redden. 

De personages zijn niet sympathiek, maar dat is natuurlijk niet noodzakelijk om wel een goed verhaal te schrijven. Toch is er maar één personage dat prikkelt, Robin, en zij wordt zodanig in mysterie gehuld dat je haar eigenlijk te weinig leert kennen. Violet, het hoofdpersonage, is te grijs en nietszeggend. Ze lijkt alles te ondergaan en roept daarmee eerder irritatie over zich af dan interesse. 

Het verhaal van 'Furie' is in zijn geheel wat te kort door de bocht. Er zit te weinig diepgang in en het is te traag om de aandacht van de lezer vast te houden. De cover is prachtig en zal vast wat lezers verleiden tot het lezen van dit boek, maar er zullen ook wat DNF'jes (did not finish) plaatsvinden. Jammer en een gemiste kans!

Furie

 • Auteur:

  Katie Lowe
 • Verschenen:

  24 september 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789400510210
  Uitgever A.W. Bruna
  416 pagina's
 • Uitgever:

  A.W. Bruna
 • Genre:

  Thriller
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (22 stemmen)
 • Omschrijving:

  Je zou er een moord voor doen om bij ze te horen... Een weergaloze literaire thriller voor liefhebbers van De verborgen geschiedenis en The Craft.


  Na een ongeluk waarbij haar vader en zus omkwamen, krijgt Violet een studiebeurs voor Elm Hollow Academy, een prestigieuze particuliere meisjesschool. De school ligt in een stil kustplaatsje dat een nogal zwarte geschiedenis heeft – in de zeventiende eeuw vonden er heksenprocessen plaats.

  Violet sluit vriendschap met drie meisjes en wordt meegesleept door hun fascinatie voor hekserij en occultisme. Maar wanneer negen maanden na haar vermissing het lichaam van een voormalig lid van het vriendinnengroepje wordt gevonden, begint Violet te twijfelen aan haar vrienden, haar docenten en zelfs aan haar eigen vermogen om realiteit van mythes te onderscheiden.

Meer info