• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Furie RECENSIE

Katie Lowie ( 1988) woont in Worcester in Groot-Brittannië. Ze studeerde o.a. Engelse literatuur in Birmingham. Ze was daarbij gefascineerd door de karakters van boze vrouwen en ook de me too discussies hebben haar interesse.  Furie is haar debuut.

 

Violets vader en zus zijn omgekomen bij een noodlottig ongeval. Ten gevolge van de psychische klap is Violet nooit naar school gegaan, ze verklaarde zichzelf thuis geschoold. Alleen om een diploma te verkrijgen moet ze toch examen gaan doen. Daarna gaat ze in 1997 op aandringen van haar moeder naar de Elm Hollow Academy, een privéacademie. Ze kan zich dit permitteren dankzij het smartengeld dat ze kreeg na het ongeluk. De academie ligt aan de rand van de stad van een rustig kustplaatsje. Een plaatsje dat een mysterieus verleden met zich meedraagt omdat er heksenprocessen plaats vonden. Violet ziet het ook wel als een nieuw begin. Op de school sluit Violet zich aan bij een clubje van drie meisjes Grace, Robin en Alex, die gefascineerd zijn door hekserij en zwarte magie. Ze volgen hier geheime lessen over, gegeven door de docente Annabel. De lessen gaan over Griekse en Keltische mythes en oude rites en rituelen. Violet wordt opgezogen in deze voor haar onbekende wereld, maar dan wordt in 1998 het lichaam gevonden van een meisje, een voormalig lid van het clubje, zittend in een schommel, volledig in wit gekleed. De doodsoorzaak is niet bekend.

Violet gaat zich steeds meer afvragen wie ze kan vertrouwen en hoever de vriendinnen gaan om elkaar te beschermen of te vernietigen.

De cover: De cover van The Furies vind ik mooier en passender. Voor mij heeft de Nederlandse cover een te hoog fifty shades karakter.

De schrijfstijl en inhoud: de auteur heeft een makkelijke schrijfstijl. De zinnen zijn redelijk lang met veel bijzinnen, maar zijn makkelijk te lezen. De beschrijvingen zijn erg gedetailleerd met veel verwijzingen naar kunst, literatuur, mythes en legendes. Het vreemde is dat ondanks dat het makkelijk leest, de inhoud niet blijft hangen waardoor je vaak even terug moet lezen. Of het label literaire thriller terecht is betwijfel ik, ik zou gekozen hebben voor mysterieuze thriller.

Het thema is origineel. Er zijn niet veel thrillers met hekserij, mysterie en moord als onderwerp.

Karakters: de karakters blijven vaag en oppervlakkig, zelfs het karakter van Violet krijgt niet veel diepgang.

Mijn oordeel: een originele thriller met een spannende proloog. Het verhaal heeft echter te weinig spanning en zakt al snel in. Voor mij worden er teveel zaken bijgehaald die erg uitgebreid behandeld worden, dit haalt de spanning weg uit het hoofdverhaal.

 

Furie

 • Auteur:

  Katie Lowe
 • Verschenen:

  24 september 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789400510210
  Uitgever A.W. Bruna
  416 pagina's
 • Uitgever:

  A.W. Bruna
 • Genre:

  Thriller
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (22 stemmen)
 • Omschrijving:

  Je zou er een moord voor doen om bij ze te horen... Een weergaloze literaire thriller voor liefhebbers van De verborgen geschiedenis en The Craft.


  Na een ongeluk waarbij haar vader en zus omkwamen, krijgt Violet een studiebeurs voor Elm Hollow Academy, een prestigieuze particuliere meisjesschool. De school ligt in een stil kustplaatsje dat een nogal zwarte geschiedenis heeft – in de zeventiende eeuw vonden er heksenprocessen plaats.

  Violet sluit vriendschap met drie meisjes en wordt meegesleept door hun fascinatie voor hekserij en occultisme. Maar wanneer negen maanden na haar vermissing het lichaam van een voormalig lid van het vriendinnengroepje wordt gevonden, begint Violet te twijfelen aan haar vrienden, haar docenten en zelfs aan haar eigen vermogen om realiteit van mythes te onderscheiden.

Meer info