• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Furie RECENSIE

Furie, geschreven door Katie Lowe, gaat over vier meiden die worden aangetrokken tot hekserij en occultisme. Een leerling van 16 jaar verdwijnt en is spoorloos. Als ze uiteindelijk wordt gevonden blijkt ze vermoord te zijn. De doodsoorzaak is onbekend. De meiden met wie zij een groep vormde blijven achter, totdat Violet als nieuw meisje zich bij hun voegt op Elm Hollow Academy. Samen met de meiden raakt ze verwikkelt in magie en hekserij. Een tijd later wordt ook een meisje dood aangetroffen op een schommel, volledig in het wit gekleed. Haar doodsoorzaak is ook onbekend. Is het puur toeval of hebben de moorden toch iets te maken met de magie van de duistere rituelen die de meiden uitvoeren?

Furie begint met een proloog die ijzersterk is geschreven. In de hoofdstukken na de proloog verslapt de spanning en leer je vooral Violet, het hoofdpersonage, en de meiden uit de groep kennen. Op de helft van het boek gebeuren er veel onvoorspelbare gebeurtenissen, waardoor de spanning weer goed wordt opgebouwd. De spanning houdt stand tot het einde van het boek.

Het verhaal is in lange zinnen geschreven. Dit is storend voor het leestempo. De beeldende schrijfstijl maakt het lezen steeds prettiger naarmate het verhaal vordert. Hierdoor kun je het verhaal levensecht voor je zien. Verder komen er een aantal onverwachtse gebeurtenissen voor in het boek. Door de schrijfstijl van Lowe ben je als lezer net zo overdonderd door de plotselinge gebeurtenis als het personage in het boek. Dit is erg knap gedaan door Lowe. 

Het thema is het occultisme en de hekserij. Het occulte is origineel in het boek naar voren gebracht. Daarnaast is het verhaal erg goed gecombineerd met de kunstgeschiedenis, mythes, filosofie en literatuur. De combinatie met deze elementen zorgt voor meer diepgang in het verhaal. Verder zijn de vriendschap tussen de meiden en wraak belangrijke thema’s. De titel van het boek is Furie, wat is afgeleid van de Furiën. Dit zijn Griekse wraakgodinnen die iemand achtervolgen en kwellen die iets misdaan heeft. 

De personages Robin, Grace, Alex en Violet van de meidengroep hebben een vreemd en wild karakter met een gebrek aan empathie. Ze zoeken steeds de grenzen op en gaan eroverheen. Onder elkaar zijn de meiden oppervlakkig. Een quote uit het boek die het karakter van de meiden goed beschrijft is: "We vullen de uren waarin we wakker zijn zodat we uiteindelijk verlost kunnen worden door een diepe, droomloze slaap; nietszeggende gesprekken, uur na uur, zonder achterliggende gedachte, elk moment dichter naar de afgrond kruipend."

Annabel, de kunstgeschiedenis docent van de meiden, is een interessant en zeer intelligent personage. Ze heeft geen warm karakter, maar haar kennis over de kunstgeschiedenis is enorm fascinerend. Annabels extra kunstgeschiedenis lessen die de meiden volgen sluiten nauw aan bij de levens van de meiden en gebeurtenissen in het verhaal. 

Het einde van Furie is verrassend en verklaart een aantal zaken, maar niet alles. Het is verwarrend voor de lezer, maar daardoor ook sterk geschreven. Hierdoor moet je zelf als lezer gaan nadenken en de mysteries ontrafelen. Je vraagt je af of de rituelen die de meiden uitvoeren echt werken of dat de meiden hier alleen zelf in geloven. Ook na het uitlezen van het boek is het mysterie nog aanwezig.

Furie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (22 stemmen)
 • Omschrijving:

  Je zou er een moord voor doen om bij ze te horen... Een weergaloze literaire thriller voor liefhebbers van De verborgen geschiedenis en The Craft.


  Na een ongeluk waarbij haar vader en zus omkwamen, krijgt Violet een studiebeurs voor Elm Hollow Academy, een prestigieuze particuliere meisjesschool. De school ligt in een stil kustplaatsje dat een nogal zwarte geschiedenis heeft – in de zeventiende eeuw vonden er heksenprocessen plaats.

  Violet sluit vriendschap met drie meisjes en wordt meegesleept door hun fascinatie voor hekserij en occultisme. Maar wanneer negen maanden na haar vermissing het lichaam van een voormalig lid van het vriendinnengroepje wordt gevonden, begint Violet te twijfelen aan haar vrienden, haar docenten en zelfs aan haar eigen vermogen om realiteit van mythes te onderscheiden.

Meer info