• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Furie RECENSIE

Engeland, 1998. Een 16-jarig meisje wordt dood gevonden. Volledig in het wit gekleed zit ze op een schommel op het terrein van een Britse meisjesschool. Vier meisjes weten wat er gebeurd is. Ze hebben altijd gezwegen…tot nu. 
In de 17e eeuw vonden er heksenprocessen plaats in een stil Brits kustplaatsje. Vier meisjes die in een studiegroepje zitten hebben een fascinatie voor hekserij. Allemaal ingrediënten van Furie, een duistere thriller die de donkere kanten van vriendschap en wraak onderzoekt.

Katie Lowe (1988) is een schrijfster uit Worcester, Groot-Brittannië. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit van Birmingham in Engelse literatuur. Haar proefschrift gaat over vrouwelijke woede in het literaire modernisme en het MeToo-tijdperk. ‘Furie’ is haar debuut.

‘Furie’ beschrijft het verhaal over vier meisjes, Violet, Robin, Alex en Grace die op de Elm Hollow Academy, een privéacademie voor meisjes aan de rand van de stad, zitten. Het gaat over hekserij, zwarte magie, de donkere kant van vriendschap, obsessie en wraak. 
De proloog is spannend en zeer sterk. Helaas houdt de auteur deze spanning en sterkte niet vast in haar verdere boek. De schrijfstijl is heel erg wennen. De auteur gebruikt hele lange zinnen maar ze zijn desondanks goed te volgen en vlot te lezen. Sommige delen van het verhaal worden heel vlot verteld en vlieg je doorheen. Er zijn echter stukken bij waar je na meermaals lezen, met de beste wil van de wereld, niet uitkomt. Jammer, want dit kan toch niet de bedoeling zijn. De beschrijvingen zijn heel gedetailleerd. Het thema van het boek is origineel, maar je moet ervan 
houden. 
De personages zijn vaag en gaan niet onder de huid zitten. Het is moeilijk om je in te leven in elk van hen. De diepgang mist en de karakters blijven erg oppervlakkig. Af en toe is er wat spanning maar te weinig voor een thriller. Het eind gaat ineens heel snel en is verwarrend, er blijven wat dingen onduidelijk en er zijn open eindjes. Dit geeft geen bevredigend gevoel. Helaas zakt het verhaal na het lezen erg snel weg en blijft het niet hangen.

Het thema en het idee achter dit boek zijn goed, maar de uitwerking ervan is helaas onder de maat. 
Ik waardeer het dan ook met 2**

Furie

 • Auteur:

  Katie Lowe
 • Verschenen:

  24 september 2019
 • Uitgave:

  ISBN 9789400510210
  Uitgever A.W. Bruna
  416 pagina's
 • Uitgever:

  A.W. Bruna
 • Genre:

  Thriller
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (22 stemmen)
 • Omschrijving:

  Je zou er een moord voor doen om bij ze te horen... Een weergaloze literaire thriller voor liefhebbers van De verborgen geschiedenis en The Craft.


  Na een ongeluk waarbij haar vader en zus omkwamen, krijgt Violet een studiebeurs voor Elm Hollow Academy, een prestigieuze particuliere meisjesschool. De school ligt in een stil kustplaatsje dat een nogal zwarte geschiedenis heeft – in de zeventiende eeuw vonden er heksenprocessen plaats.

  Violet sluit vriendschap met drie meisjes en wordt meegesleept door hun fascinatie voor hekserij en occultisme. Maar wanneer negen maanden na haar vermissing het lichaam van een voormalig lid van het vriendinnengroepje wordt gevonden, begint Violet te twijfelen aan haar vrienden, haar docenten en zelfs aan haar eigen vermogen om realiteit van mythes te onderscheiden.

Meer info