• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: We moeten dapper zijn RECENSIE

Een mooie roman over een jonge en onafhankelijke vrouw, Ellen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Southampton (Engeland) de zorg op zich neemt voor een meisje, Pamela, dat is achtergebleven in een bus bij een evacuatie. Het boek bestaat uit drie delen waarbij je meeleeft met het dagelijkse leven van Ellen tijdens haar jeugd, als getrouwde vrouw en als ze al op leeftijd is. Ellen, die dapper zijn aan anderen adviseert, terwijl ze het zelf ook is!

De schrijfstijl is vlot en beeldend maar wel behoorlijk uitgebreid. Door veel dorpsgenoten, familie en vrienden ook te beschrijven krijg je wel een beter beeld van het zware leven in die tijd in het Engelse dorpje Upton. 

De thema's vriendschap, verdriet, afscheid en vooral je eigen leven leiden zijn voldoende uitgediept terwijl ik meer over het thema Tweede Wereldoorlog had verwacht.

De kaft en de beschrijving op de achterzijde van het boek gaven mij de indruk dat Pamela de hoofdrol in het boek zou gaan spelen, dat valt een beetje tegen. Het ontbreken over het verdere leven van Pamela vond ik wel een groot gemis.

 

 

We moeten dapper zijn

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (13 stemmen)
 • Omschrijving:

  Diep in slaap lag ze op de achterbank van de bus. Knietjes opgetrokken, duim in de mond. Ze was een jaar of vier, vijf. Ik keek om. De laatste passagiers schuifelden het gangpad door. 'Bij wie hoort dit meisje?' riep ik. Niemand reageerde.

  December 1940. Duitse bommen vallen op Southampton, en de bewoners vluchten naar de omliggende dorpen. In Upton vindt de pasgetrouwde Ellen Parr een meisje, slapend achter in een bus. De kleine Pamela is, zo lijkt het, moederziel alleen.
  Ellen heeft altijd gedacht dat ze geen kinderen wil, maar wanneer ze Pamela bij zich in huis neemt, blijft niets bij het oude: het verleden dat ze achter zich had gelaten en de toekomst waarvan ze had gedroomd.
  Terwijl de oorlog voortwoedt, wordt de band tussen Ellen en Pamela steeds sterker. Maar als de gevechten ophouden begint het besef te dagen dat het nooit de bedoeling was dat Pamela bij haar zou blijven...
  We moeten dapper zijn is een roman over moed en tederheid, over ontberingen en vriendschap, en over de ongelofelijke kracht van de liefde voor een kind.

   

Meer info

Toegevoegd door: