• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: We moeten dapper zijn RECENSIE

Southampton, december 1940

Terwijl de Duitse bommen vallen en de inwoners vluchten naar omliggende dorpen vindt de jonge pasgetrouwde Ellen Parr in Upton een slapend 4-jarig meisje, Pamela in de bus.

Aangezien het meisje alleen blijkt te zijn ontfermt Ellen zich over haar.

Zij en haar man Selwyn hebben en willen geen kinderen en nu komt dus de kleine Pamela in hun leven.

Ellen krijgt een hechte band met Pamela maar dan is de oorlog voorbij en blijkt dat er nog meer mensen Pamela kunnen opeisen.

Er breekt voor Ellen een verdrietige tijd aan.

We moeten dapper zijn is wel een passende titel voor dit boek over moed, ontberingen en vriendschap en liefde voor een kind.

De auteur heeft een goede schrijfstijl al is het soms wel wat langdradig.

We leren voornamelijk Ellen kennen want de andere personages worden wat minder uitgediept.

Het boek is ook onderverdeeld over periodes die voornamelijk over Ellen gaan.

Over haar arme jeugd en de periodes van getrouwde jonge vrouw tot oude bejaarde vrouw.

Heden en verleden worden mooi verwerkt in het boek.

Ook het feit dat ik meer een oorlogsboek had verwacht en dat niet zo bleek te zijn viel wat tegen want die oorlog komt slechts zijdelings ter sprake.

Ondanks dat een echte spanningsboog ontbrak en ik het boek makkelijk kon wegleggen en het einde ook wel voorspelbaar was, vond ik het een mooie roman.

3,5* voor We moeten dapper zijn.

 

We moeten dapper zijn

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (13 stemmen)
 • Omschrijving:

  Diep in slaap lag ze op de achterbank van de bus. Knietjes opgetrokken, duim in de mond. Ze was een jaar of vier, vijf. Ik keek om. De laatste passagiers schuifelden het gangpad door. 'Bij wie hoort dit meisje?' riep ik. Niemand reageerde.

  December 1940. Duitse bommen vallen op Southampton, en de bewoners vluchten naar de omliggende dorpen. In Upton vindt de pasgetrouwde Ellen Parr een meisje, slapend achter in een bus. De kleine Pamela is, zo lijkt het, moederziel alleen.
  Ellen heeft altijd gedacht dat ze geen kinderen wil, maar wanneer ze Pamela bij zich in huis neemt, blijft niets bij het oude: het verleden dat ze achter zich had gelaten en de toekomst waarvan ze had gedroomd.
  Terwijl de oorlog voortwoedt, wordt de band tussen Ellen en Pamela steeds sterker. Maar als de gevechten ophouden begint het besef te dagen dat het nooit de bedoeling was dat Pamela bij haar zou blijven...
  We moeten dapper zijn is een roman over moed en tederheid, over ontberingen en vriendschap, en over de ongelofelijke kracht van de liefde voor een kind.

   

Meer info

Toegevoegd door: