• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: We moeten dapper zijn RECENSIE

Het verhaal begint in 1940, in de tweede wereldoorlog,  in het kleine, Engelse dorpje Upton.

Southampton is gebombardeerd  en een bus vol met evacu├ęs arriveert.

Als alle mensen uitgestapt zijn,  vindt Ellen Parr achterin de bus een klein, slapend meisje van ongeveer vier jaar.  Ze neemt het kind mee naar binnen en probeert er, samen met andere mensen uit de bus, achter te komen wie het kind is en vooral ook waar haar familie is.  Want het meisje, Pamela, zelf zegt niet veel.

Dan vindt Ellen in de kleren van het meisje  een briefje met de naam van  het kind en een adres. Het blijkt dat Pamela en haar moeder in een hotel in Southampton waren ten tijde van het bombardement en dat ze daar haar moeder is kwijtgeraakt.

Omstanders, die dachten haar moeder in een bus te zien namen haar mee.

Ellen neemt het kind onder haar hoede  en zorgt voor haar.

Het  valt in het begin niet mee om het vertrouwen van Pamela , die haar moeder vreselijk mist ,  te winnen, maar op een gegeven moment gaan ze zich toch aan elkaar hechten.

Het blijkt dat de moeder van het meisje bij het bombardement is omgekomen,   verdere familie is niet bekend, daarom blijft Pamela bij Ellen.

Dit tot grote bezorgdheid van de echtgenoot van Ellen, die bang is dat zijn vrouw zich teveel aan  haar  gaat hechten  en teleurgesteld zou kunnen raken.

Ellen zelf heeft altijd geweten dat ze nooit aan eigen kinderen zou beginnen, maar dit is anders ,  het contact met Pamela gaat erg diep.  Een van de redenen is de eigen moeilijke jeugd van Ellen, waarin ze veel verlies en armoede gekend heeft.  Ze wil daarom Pamela beschermen en haar veel liefde en warmte geven, iets wat ze zelf in haar jeugd heeft moeten ontberen.

De jaren verstrijken en Ellen gaat ervan uit dat Pamela voor altijd bij hen zal blijven.

Dan, op een dag, staat de vader van het kind voor de deur en eist zijn dochter op.

Mede door de flashbacks naar de jeugd van Ellen krijg je  goed zicht op haar persoonlijkheid. Ellen ziet weer haar eigen eenzame jeugd, dat verklaart mede haar gehechtheid en zorg voor het kleine meisje ,  waar ze voor wil zorgen en  dat  ze wil beschermen.

Het verhaal over Ellen gaat door nadat Pamela is opgehaald, een triest afscheid waar beiden veel verdriet van hebben.

Voor altijd zijn beide levens hierdoor veranderd.

We moeten dapper zijn is een ontroerend verhaal  over verlies, vriendschap en liefde.

Toch zijn er ook wat puntjes van kritiek.

Het is jammer dat er zo weinig over de oorlog zelf geschreven wordt  en een ander punt  is dat er  nogal wat  saaie en langdradige stukken in het boek voorkomen, dat  haalt  regelmatig de vaart uit het verhaal.  Het boek had  daardoor ook toegekund met minder bladzijden.

We moeten dapper zijn sluit af met een prachtig  einde,   een mooie afsluiter van het  zeer menselijke verhaal.

We moeten dapper zijn

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (13 stemmen)
 • Omschrijving:

  Diep in slaap lag ze op de achterbank van de bus. Knietjes opgetrokken, duim in de mond. Ze was een jaar of vier, vijf. Ik keek om. De laatste passagiers schuifelden het gangpad door. 'Bij wie hoort dit meisje?' riep ik. Niemand reageerde.

  December 1940. Duitse bommen vallen op Southampton, en de bewoners vluchten naar de omliggende dorpen. In Upton vindt de pasgetrouwde Ellen Parr een meisje, slapend achter in een bus. De kleine Pamela is, zo lijkt het, moederziel alleen.
  Ellen heeft altijd gedacht dat ze geen kinderen wil, maar wanneer ze Pamela bij zich in huis neemt, blijft niets bij het oude: het verleden dat ze achter zich had gelaten en de toekomst waarvan ze had gedroomd.
  Terwijl de oorlog voortwoedt, wordt de band tussen Ellen en Pamela steeds sterker. Maar als de gevechten ophouden begint het besef te dagen dat het nooit de bedoeling was dat Pamela bij haar zou blijven...
  We moeten dapper zijn is een roman over moed en tederheid, over ontberingen en vriendschap, en over de ongelofelijke kracht van de liefde voor een kind.

   

Meer info

Toegevoegd door: