• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Fluisternetwerk - Wie niet luisteren wil... RECENSIE

Sinds de Me Too- beweging in 2017 begon is de hashtag niet meer weg te denken uit posts op social media. Tienduizenden vrouwen postte deze hasthag om aan te geven dat ze slachtoffer waren geworden van seksuele intimidatie, aanranding of seksueel misbruik, vaak in een werk -of onderwijsrelatie. 

In Fluisternetwerk weet Chandler Baker dit onderwerp heel goed en ook objectief onder de aandacht te brengen. Op geraffineerde wijze misbruikt Ames Garret zijn machtspositie binnen het advocatenkantoor Truviv in zijn zakelijke relatie met Sloane, Ardie, Rosalita en Katherine. Als de directeur van Truviv overlijdt en Ames wordt voorgedragen als zijn opvolger slaan de vrouwen de handen ineen om dit te voorkomen. Ze komen er achter dat ze allemaal slachtoffer zijn van zijn vrouwonvriendelijke en intimiderende gedrag en zetten een plan in werking met een ongekend sneeuwbaleffect. Voor allevier de vrouwen geldt dat ze zich nog een keer kwetsbaar moeten opstellen om de toon te zetten voor de toekomst. 

Baker heeft een bijzondere en kenmerkende schrijfstijl die het lastig maakt om echt in het verhaal te komen en de personages tot leven te brengen. De vertellende vorm van het boek haalt de snelheid uit het verhaal waardoor er geen sprake is van een page-turner. En toch kun je niet zonder deze informatie, het geeft een goed beeld van de vrouwen, hun positie binnen het kantoor en laat zien hoe Ames op slinkse wijze manipuleert en intimideert. De hoofdstukken worden afgewisseld met verhoorverslagen uit de rechtbank, dit wekt nieuwsgierigheid en zorgt voor een opbouw van spanning. De personages blijven wat oppervlakkig en hoewel je tijdens het lezen hoopt dat ze meer diepgang krijgen is het voor het verhaal op zich niet nodig. Uiteindelijk zijn ze er meer ter illustratie van een groter beeld. In de laatste hoofdstukken weet Baker te verrassen, de snelheid gaat omhoog, de spanningsboog komt strakker te staan en in het einde worden losse eindjes mooi aan elkaar geknoopt. Fluisternetwerk is een aanklacht tegen machtsmisbruik, intimidatie en seksueel misbruik en daar hoeft niet over gefluisterd te worden. 

 

Fluisternetwerk

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  "Als je maar naar ons had geluisterd,' vertellen de vrouwen op de eerste bladzijde van Fluisternetwerk, "dan zou dit allemaal niet gebeurd zijn…'

  Razendspannende roman voor liefhebbers van Liane Moriarty en Big Little Lies

  Sloane, Ardie, Grace en Rosalita werken al jaren bij Truviv, Inc. Het plotselinge overlijden van de directeur betekent dat hun baas, Ames, waarschijnlijk de leiding over het hele bedrijf zal overnemen. Ames wordt al jaren omringd door geruchten over hoe hij vrouwen behandelt. Deze geruchten zijn altijd genegeerd, onder de tafel geveegd door degenen hogerop.

  Maar de wereld is veranderd, en de vrouwen bezien zijn promotie nu in een ander licht. Deze keer, als ze ontdekken dat Ames zich ongepast gedraagt, zullen ze het niet zomaar laten gaan. Deze keer zullen ze besluiten dat het genoeg is geweest.

  Het besluit van Sloane en haar collega's zet een catastrofale beweging in gang in het kantoor. Leugens zullen worden ontmaskerd. Geheimen zullen worden onthuld. En niet iedereen zal het overleven. Al hun levens – als vrouwen, moeders, echtgenotes, vriendinnen, zelfs als tegenstanders – zullen dramatisch veranderen.

Meer info