• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De testamenten RECENSIE

34 jaar geleden schreef Margaret Atwood Het verhaal van de dienstmaagd, een alom geprezen roman die intussen ook tot een televisieserie verwerkt werd. Dit jaar besloot Atwood om er een vervolg aan te breien en dat deed ze in De testamenten. Hoewel het een vervolg is, zijn er grote verschillen tussen beide boeken, waardoor je ze in mijn ogen zelfs los van elkaar kan lezen.

De testamenten speelt zich 15 jaar na de feiten in Het verhaal van de dienstmaagd af. Die tijdssprong zorgt er voornamelijk voor dat we met veel nieuwe personages te maken hebben. Enkel Tante Lydia kan je nog kennen van deel 1, maar de twee andere hoofdpersonages (Agnes en Daisy) zijn nog onbekenden. Ook het feit dat er niet één vrouw maar drie vrouwen aan het woord zijn, is een grote verandering. Die vele perspectieven zorgen er voornamelijk voor dat de wereld die geschetst werd in deel 1 veel groter en gedetailleerder wordt. Je komt meer te weten over hoe de republiek Gilead is kunnen ontstaan en je krijgt ook een kritische blik van buitenaf door het personage Daisy.

Tot slot is De testamenten beduidend spannender dan Het verhaal van de dienstmaagd. Er is heel wat actie te bespeuren en dat maakt dat dit boek (zeker naar het einde toe) zelfs wat weg heeft van een thriller. Het zorgt er in elk geval voor dat je niet zal kunnen stoppen met lezen!

De testamenten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het verhaal van de Dienstmaagd, Margaret Atwoods meesterwerk over een afschrikwekkende toekomst, is uitgegroeid tot een moderne klassieker en bewerkt tot de zeer succesvolle tv-serie The Handmaid's Tale. De testamenten is Atwoods langverwachte, adembenemende nieuwe roman.

  Vijftien jaar na de gebeurtenissen in Het verhaal van de Dienstmaagd heeft het totalitaire regime van de Republiek Gilead nog altijd de macht in handen, maar van binnenuit begint het scheuren te vertonen.

  Op dit allesbepalende punt in de geschiedenis komen de levens van drie verschillende vrouwen samen, met mogelijk explosieve gevolgen. Twee van hen groeiden op aan weerszijden van de grens: de bevoorrechte dochter van een hoogstaande bevelvoerder in Gilead en een meisje in Canada dat de verschrikkingen op tv ziet en meeloopt in demonstraties tegen het regime. De derde vrouw is een van de machthebbers in Gilead, die al jaren aan de top weet te blijven door schandelijke geheimen te verzamelen en in te zetten tegen haar concurrenten. Diep verborgen geheimen brengen deze vrouwen uiteindelijk samen, en confronteren hen met zichzelf en met de vraag hoever ze willen gaan voor waar zij in geloven.

  Aan de hand van de persoonlijke verhalen van de drie vrouwen biedt Margaret Atwood de lezer een kijkje in het corrupte systeem van Gilead. Dat doet ze met een indrukwekkende mengeling van spanning, fijnzinnige humor en een virtuoos verteltalent.

Meer info

Toegevoegd door: