• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: 't Hooge Nest RECENSIE

Toen ik Roxanne van Iperen en familieleden van de hoofdpersonen bij DWDD hoorde vertellen over het boek ’t Hooge Nest maakte me dat direct nieuwsgierig naar het boek en het heeft me niet teleurgesteld. Het is een mooi, ongelooflijk en geregeld ook schrijnend verhaal over de Joodse zussen Lien en Janny Brilleslijper die vanaf het begin van de oorlog in het verzet zitten en zoveel mogelijk mensen proberen te helpen. Het blijft bijzonder om te lezen over de moed van mensen in de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel het boek vanaf het begin interessant was, was het eerste deel door de vele feiten vooral informatief en minder verhalend, maar daarna wordt het boek al snel meeslepend en kon ik het maar moeilijk aan de kant leggen. Ik vond de manier van schrijven van Roxanne van Iperen erg prettig en kon me, voor zover mogelijk, goed inleven in de hoofdpersonen en hun gevoelens. Het was soms bijna niet te geloven dat het gaat om een waargebeurd verhaal. Ondanks dat er al veel geschreven is over de Tweede Wereldoorlog, en ik ook al vrij veel gelezen heb over deze periode, was dit toch weer een ander verhaal. Het is belangrijk dat verhalen uit de Tweede Wereldoorlog verteld blijven worden en wat mij betreft is Roxanne van Iperen er met ’t Hooge Nest goed in geslaagd om aan literatuur over dit onderwerp bij te dragen.

't Hooge Nest

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (5 stemmen)
  • Omschrijving:

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Meer info

Toegevoegd door: