• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De selectie RECENSIE

De Selectie is een goed bedacht verhaal. In plaats van een gewoon meisje in contact te laten komen met een prins door een toevallige ontmoeting, is dit een andere invalshoek. Omdat America helemaal geen behoefte heeft aan een relatie met de prins, vraagt ze zich af wat ze daar doet. Als ze naar huis gaat, krijgt haar familie echter geen geld meer, en dat geld hebben ze heel hard nodig. Daarom besluit ze zo lang ze kan te blijven, om haar familie te onderhouden. Dit maakt haar een zorgzaam persoon, die voor haar familie kiest boven haar eigen verlangens. Hierdoor is het bijna onmogelijk om haar niet leuk te vinden als personage. 

Doordat het land in verschillende casten is verdeeld, zie je ook een duidelijke oneerlijkheid in de samenleving. De rijken hebben het heel goed, maar kijken niet om naar de armen, die soms niet eens te eten hebben. America weet dat ze alleen geselecteerd is om het niet te laten lijken alsof alleen de rijken in aanmerking komen, en dat is sneu. Ze voelt zich minderwaardig en wordt door andere meiden uit de Selectie ook zo behandeld. Je begrijpt haar gevoelens en frustraties, want de wereld waarin ze leeft is oneerlijk. Dat maakt De Selectie op meerdere vlakken interessant en leuk om te lezen. 

Ook komt er de nodige romantiek aan te pas, en daar houden we natuurlijk wel van! Ik wel, in ieder geval! America heeft haar geheime vriendje Aspen thuis achtergelaten, om Maxon te leren kennen. Door de regels van de Selectie is ze verplicht tijd met hem door te brengen en langzamerhand begint ze hem te respecteren en zelfs aardig te vinden. Maar wat moet ze met haar gevoelens voor Aspen, terwijl ze geacht wordt met Maxon te daten?

Een heerlijk boek voor jonge vrouwen en zal je van begin tot eind in zijn greep houden. En het goede nieuws is, er zijn nog meer delen! Hoera!

De selectie

 • Auteur:

  Kiera Cass
 • Verschenen:

  1 juli 2014
 • Uitgave:

  ISBN 9789000338344
  Uitgever Van Goor
  272 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  The selection
 • Ondertitel:

  Selection-trilogie 1
 • Uitgever:

  Van Goor
 • Genre:

  Young Adult
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (41 stemmen)
 • Omschrijving:

  Voor 35 meisjes is de selectie dé kans op een beter leven. Zo kunnen ze ontsnappen aan een armoedig caste-leven en opgenomen worden in een wereld vol glamour. De selectie biedt de mogelijkheid om in het paleis te wonen en te strijden om het hart van prins Maxon.
  America Singer vindt het echter een nachtmerrie. Ze moet haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een strijd om een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Meer info