• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Iets om voor te leven RECENSIE

‘Iets om voor te leven’ gaat over Andrew. Andrew lijkt naar de buitenwereld toe het perfecte leventje te leiden. Hij heeft een vrouw en twee fantastische kinderen waar hij na zijn werk naar toe gaat. Ten minste daar gaan zijn collega’s toch vanuit. Andrew werkt als ambtenaar. Zijn functie bestaat eruit om nabestaanden van mensen die eenzaam overleden zijn op te sporen. Andrew doet er alles aan om zijn verzonnen verhaal staande te houden tegenover zijn collega’s maar dit is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je baas het idee heeft om elk om beurt bij iemand een etentje te organiseren.

Wanneer Peggy als nieuwe collega van Andrew haar opwachting maakt lijkt Andrew steeds meer uit zijn schulp te kruipen.

‘Iets om voor te leven’ is een wat atypisch feelgood boek. De auteur maakt een gewaagde keuze met het thema van zijn boek. Eenzaamheid is niet iets waar veel mensen het over durven hebben en net daarom is het heel sterk dat de auteur het thema in zijn boek aankaart.

Het boek is in een heel vlotte, humoristische schrijfstijl geschreven, het zijn steeds korte hoofdstukken wat het boek heel toegankelijk maakt. In het begin had ik het wat moeilijk om in het verhaal te komen. Ik legde het boek dan geregeld nog even weg na het lezen van een hoofdstuk. Naarmate je Andrew echter beter leert kennen wil je steeds meer te weten komen over hoe het verder gaat. Ik werd heel nieuwsgierig naar hoe de schijnvertoning van Andrew tot stand was gekomen.

De auteur kan zaken ook heel mooi omschrijven. Mijn favoriete quote was dan ook een quote waarin de auteur een stuk de eenzaamheid omschreef waarin sommige mensen overlijden.  ‘Er gaat iets zo…ik weet niet…zo statisch uit van dit alles. Het is net alsof de woning samen met hem is gestorven.’

Ik had dan misschien wel even de tijd nodig om in het verhaal te komen maar toch heeft het verhaal mij weten vast te houden. Ik vond dit een mooi debuut en geef dit boek dan ook drie hartjes. Een boek die ik anderen ook zou aanraden want het is zo belangrijk om over dit soort thema’s het taboe te doorbreken.

 

Iets om voor te leven

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (15 stemmen)
 • Omschrijving:

  Andrew zit vast in zijn leven, en in zijn troosteloze baan als ambtenaar waarin hij contact probeert te zoeken met de nabestaanden van eenzame overledenen. Gelukkig heeft hij een liefhebbend gezin om hem 's avonds zijn zorgen te laten vergeten. Althans, dat denken zijn collega's.
  Wat begon als een klein leugentje is inmiddels uitgegroeid tot iets groots: een fantasiewereld met een vrouw en twee kinderen. Het is voor Andrew een aangename ontsnapping uit zijn eigen eenzame bestaan. Daarom brengt de inmiddels-meer-dan-vriendschap met zijn nieuwe collega Peggy hem ook zo uit evenwicht. Durft hij alles op het spel te zetten en haar de waarheid te vertellen?
  Iets om voor te leven is een hartverwarmende roman over risico's nemen wanneer je denkt alleen te kunnen verliezen: scherp, humoristisch en levensecht.

Meer info

Toegevoegd door: