• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Zoutelande - Strandwandelingen, chocomel bij de open haard en 1 moordenaar! RECENSIE

Linda van Rijn heeft met Zoutelande haar negende winter thriller geschreven Een winter thriller is het niet, het is meer een herfst thriller waarin Eline samen met haar twee vriendinnen, Lydia en Sascha, afreist naar Zoutelande aan de Zeeuwse kust. Hier genieten ze van strandwandelingen en gezellige avonden met wijn en een open haard. De meiden verblijven een aantal dagen in de strandtent van Lydia en haar man Gert, echter voelt Eline vanaf het begin al aan dat er iets niet helemaal pluis is.

Van Rijn weet in elke thriller haar lezers in een relatief kort verhaal te boeien van begin tot eind. Een vlotte schrijfstijl die makkelijk wegleest waardoor je het boek niet meer wilt wegleggen.

De hoofdpersonen worden goed beschreven, waardoor onderlinge relaties snel duidelijk worden. Zoutelande begint echter niet als een thriller, wat in de meeste andere verhalen van van Rijn wel zo is. De vakantie van de drie vriendinnen staat centraal. Ze zitten heerlijk in de strandtent bij het haardvuur en maken lange wandelingen op het strand waarin ze eindelijk weer eens kunnen bijpraten. Je kunt je goed inleven in de situatie, maar dat er iets niet klopt is wel duidelijk.

De plotse wending van de sfeer zorgt ervoor dat je als lezer meteen beet gegrepen wordt door het verhaal. Speculaties over wie de dader is kunnen beginnen. In de meeste thrillers van Linda van Rijn is de dader vaak vrij voor de hand liggend, in Zoutelande is dat niet het geval. Van Rijn weet het verhaal zo’n opbouwende spanning te geven dat de moord gepleegd kan zijn door verschillende personen. Pas aan het einde van het verhaal wordt de moordenaar bekend.

Al met al een heerlijk boek voor tussendoor, op het strand onder de winterzon op vakantie of met een kop thee op de bank onder een dekentje. Zeker de moeite waard om te lezen en een van de betere boeken van Linda van Rijn.

Zoutelande

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens de jaarlijkse vakantie aan de Zeeuwse kust merkt Eline dat haar vriendin Lydia erg gespannen is. Komt dit door het opzichtige geflirt van haar man of is er meer aan de hand?

  Eline van As kijkt uit naar de jaarlijkse reünieweek met haar twee vriendinnen van vroeger, Lydia en Sascha. Ze kennen elkaar van de vakanties die ze als kind doorbrachten in Zoutelande en hebben altijd contact gehouden. Zoals elk jaar komen ze in september samen in de Zeeuwse plaats om te ontspannen en bij te praten. Lydia heeft afgelopen jaar samen met haar man Gert een strandtent overgenomen en daar kunnen de vriendinnen verblijven. Het was een druk seizoen voor Lydia en Gert en het valt Eline op dat haar vriendin echt aan rust toe is. Gelukkig heeft Lydia een vrije week voor de boeg. Eline kan zelf ook wel wat ontspanning gebruiken na een bewogen jaar waarin ze met een nieuwe baan is begonnen.

  Eerst lijkt dat te gaan lukken: het is mooi weer, de vriendinnen maken lange standwandelingen en de avonden zijn gevuld met lekker eten en wijn. Toch voelt Eline dat er iets niet klopt. Waarom wordt er zo opzichtig met haar geflirt? En hoe zit het met de twee vrouwelijke badgasten die dit seizoen in Zoutelande zijn verdronken? Tegen de tijd dat Eline erachter komt wat er speelt, zit ze er al middenin. En dan is het de vraag hoe ze hier zelf nog uitkomt...

Meer info

Toegevoegd door: