• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Boek voor mijn dochters - Onvoorwaardelijke liefde en een verschrikkelijke ziekte RECENSIE

Boek voor mijn dochters is de tweede roman van Rowan Coleman die vertaald is in het Nederlands. Met Twintig regels liefde heeft ze haar debuut gemaakt in de Nederlandse boekenwereld. In Boek voor mijn dochters beschrijft Rowan Coleman een heftig onderwerp, de ziekte van Alzheimer. We maken kennis met Claire die op jonge leeftijd met deze verschrikkelijke ziekte gediagnosticeerd wordt. Samen met haar twee dochters, Caitlin en Esther, haar man Greg en moeder Ruth gaat ze de strijd aan.

Coleman weet elke bladzijde weer vol met emoties te vullen. Verdriet, frustratie, bezorgdheid en vooral onmacht. Ze weten je allemaal vast te pakken en het verhaal in te sleuren. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Moeder Ruth die deze ziekte voor de tweede keer van dichtbij meemaakt en haar dochter langzaam zichzelf ziet verliezen. Maar ook Greg die enorm met zichzelf in de knoop zit, hij verliest niet alleen zijn vrouw maar ook zichzelf.

Naast het zwaar beladen onderwerp probeert Coleman Boek voor mijn dochters met momenten ook wat luchtig te maken. Humor zorgt ervoor dat de zwaarbeladen pagina’s die regelmatig zorgen voor een traan ook voor de nodige glimlach zorgen. Als lezer komt de humor soms best heftig om de hoek kijken, maar zonder humor op zijn tijd is het niet vol te houden in een dergelijke situaties.

‘En ik wou dat ik was weggelopen met een beha aan: het heeft iets onzekers, wegrennen terwijl je weet dat je borsten op en neer schudden en alle kanten op gaan, flapperend als twee haringen. Maar het is niet anders. Als je gedwongen bent uit een gevangenis te vluchten, heb je niet altijd tijd om over je ondergoed na te denken’.

Coleman weet in Boek voor mijn dochters een helaas veelvoorkomende ziekte op een integere manier op papier te zetten. De veelal mensonwaardige achteruitgang en verlies van jezelf worden op een mooie en bijzonder wijze beschreven. Maar ook de kracht van onvoorwaardelijke liefde en de kracht die nodig is om met deze ziekte te kunnen dealen.

Boek voor mijn dochters

  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    De naam van je eerste kind. Het gezicht van je geliefde. Je eigen leeftijd. Je adres... Stel dat je herinnering aan al deze doodgewone dagelijkse dingen ineens zou beginnen te vervagen? Hoe ga je dan door het leven? Kun je je kinderen nog grootbrengen? Opnieuw verliefd worden? Als Claire, moeder van twee dochters, een van drie en een van twintig, haar herinneringenboek begint te schrijven, weet ze al dat dit boek vol aantekeningen, fragmenten en anekdotes over niet al te lange tijd het enige zal zijn dat haar dochters en haar echtgenoot nog van haar hebben. Maar hoe vindt ze de kracht om het verleden te koesteren en vast te houden nu de toekomst als los zand door haar vingers glipt?

Meer info

Toegevoegd door: