• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De testamenten RECENSIE

Door de serie The Handmaid’s tale is het gelijknamige boek van Margaret Atwood razend populair! Vele mensen leven mee met de belevenissen van Offred, in de Nederlandse vertaling Vanfred genoemd, die probeert te overleven in een bizarre wereld waar vrouwen geen rechten meer hebben, behalve kinderen baren. Na zowat dertig jaar na het verschijnen van het boek, komt Margaret Atwood met een vervolg, de Testamenten. Dit boek gaat niet, zoals je wellicht zou verwachten, over Vanfred, maar over haar twee dochters; de een staat op het punt om uitgehuwelijkt te worden in Gilead, en de ander is op jonge leeftijd meegesmokkeld naar Canada. Twee jonge meiden, dezelfde moeder, maar hun leven is een wereld van verschil ten op zichte van elkaar. Dit is heel indrukwekkend om te lezen en geeft de lezer ook een mooi beeld van hoe Gilead door personages van buiten deze nederzetting wordt beleefd. Ook wordt de lezer hierbij teruggeworpen op de vraag of Vanfred nog leeft. Het geheimzinnige einde van het eerste deel spookt dan wel even door je heen. De derde personage door wiens ogen we het boek beleven is een hele bijzondere; namelijk tante Lydia. We komen te weten hoe zij Gilead heeft opgebouwd en welke offers zij hiervoor heeft moeten brengen. Juist het verhaal ook beleven door de ogen van een Tante, wiens taak het is om de dienstmaagden in het gareel te houden, maakt De Testamenten heel bijzonder. Margaret Atwood had hier heel goed voor een vervolgverhaal door de ogen van Vanfred kunnen kiezen. Maar in plaats daarvan kiest ze voor een uniekere manier van vertellen, waardoor de lezer meer en meer een drie dimensionale kijk krijgt op het ontstaan en het voortbestaan van Gilead. Plus in De testamenten lees je ook een bijzondere en onverwachte samenwerking die je niet zo gauw aan zal zien komen. Dit maakt van De Testamenten een heel uniek en verrassend vervolg. Daarbij zijn elk van de personages op hun eigen manier intrigerend en krijg je ook bijna sympathie voor tante Lydia. Ten slotte is alles opgeschreven in die kenmerkende sobere schrijfstijl van Margaret Atwood met korte hoofdstukken, waardoor het verhaal heel gemakkelijk leest maar de actualiteit en de boodschap die zij haar lezers mee wil geven, des te beter doordringen!

De testamenten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het verhaal van de Dienstmaagd, Margaret Atwoods meesterwerk over een afschrikwekkende toekomst, is uitgegroeid tot een moderne klassieker en bewerkt tot de zeer succesvolle tv-serie The Handmaid's Tale. De testamenten is Atwoods langverwachte, adembenemende nieuwe roman.

  Vijftien jaar na de gebeurtenissen in Het verhaal van de Dienstmaagd heeft het totalitaire regime van de Republiek Gilead nog altijd de macht in handen, maar van binnenuit begint het scheuren te vertonen.

  Op dit allesbepalende punt in de geschiedenis komen de levens van drie verschillende vrouwen samen, met mogelijk explosieve gevolgen. Twee van hen groeiden op aan weerszijden van de grens: de bevoorrechte dochter van een hoogstaande bevelvoerder in Gilead en een meisje in Canada dat de verschrikkingen op tv ziet en meeloopt in demonstraties tegen het regime. De derde vrouw is een van de machthebbers in Gilead, die al jaren aan de top weet te blijven door schandelijke geheimen te verzamelen en in te zetten tegen haar concurrenten. Diep verborgen geheimen brengen deze vrouwen uiteindelijk samen, en confronteren hen met zichzelf en met de vraag hoever ze willen gaan voor waar zij in geloven.

  Aan de hand van de persoonlijke verhalen van de drie vrouwen biedt Margaret Atwood de lezer een kijkje in het corrupte systeem van Gilead. Dat doet ze met een indrukwekkende mengeling van spanning, fijnzinnige humor en een virtuoos verteltalent.

Meer info

Toegevoegd door: