• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Een mooie afsluiter van een indrukwekkende trilogie RECENSIE

Familiegeheimen is het laatste boek van Astrid Holleeder. In dit laatste boek staat de impact van de getuigenis tegen haar broer – Willem Holleeder – centraal. Het boek is opgedeeld in negen delen, omdat de schrijfster in totaal negen getuigenverklaringen heeft afgelegd.

Net als de eerdere boeken uit deze trilogie is ook dit boek ontzettend fijn geschreven. Het leestempo van het boek ligt erg hoog, omdat de schrijfster veel gebruikt maakt van dialogen. Ook kent het boek kleine hoofdstukken waardoor je snel door het verhaal gaat. De situaties worden levensecht beschreven waardoor je als lezer écht het idee hebt dat je erbij bent. Het verhaal gaat over de impact op Astrid en haar familie toen zij ervoor koos te getuigen tegen haar broer. Ze beschrijft hoe ze worstelt met tegenstrijdige gevoelens voor haar broer. Het is heftig om te lezen hoe ze door het leven gaat en dat vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend is en dat zelfs de meest simpele uitstapjes gepaard gaan met grote risico’s.

Kortom, het boek is een mooie afsluiting van de trilogie en zeker een aanrader. Het verhaal toont zeer duidelijk wat de gevolgen zijn van haar keuzes en hoe zij en haar familie omgaan met het risico dat hiermee gepaard gaat. Het verhaal geeft een indrukwekkende kijk op het leven van de familie Holleeder tijdens en ná het getuigen tegen Willem.

Familiegeheimen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  De ongezonde manier waarop wij van jongs af aan getraind waren in het bewaken van geheimen, vormde de vruchtbare grond voor ons leven na dat met mijn vader.

  In Familiegeheimen vertelt Astrid Holleeder openhartig en meeslepend over het leven dat zij en de andere leden van de familie - moeder Stien, dochter Miljuschka, zus Sonja en haar kinderen Richie en Francis - leiden, voor en tijdens het proces tegen Willem Holleeder. Maar vooral is er ruimte om na te denken over een leven daarna.

  Hoe neem je afscheid van een gezinslid? Hoe leef je met gevoelens van schuld, angst en verraad; hoe verhoud je je in een nieuwe gezinsformatie tot elkaar en tot de buitenwereld, en hoe kijk je naar de toekomst?

  In gesprekken met haar therapeute geeft Astrid Holleeder volledige openheid over haar diepste zielenroerselen, en zijn we getuige van de hernieuwde band met haar dochter Miljuschka, over wie ze nog niet eerder schreef.

  ''Splitsen komt doordat je niet geleerd hebt een mens in zijn totaal te ervaren, met zijn goede en zijn slechte kanten, en toch het vertrouwen te behouden.''

Meer info

Toegevoegd door: