• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Toffee RECENSIE

Wanneer Allison wegloopt bij haar gewelddadige vader kan ze nergens naartoe. Ze besluit te gaan wonen in een huis waarvan ze denkt dat het leegstaat, maar het blijkt het huis te zijn van de dementerende Marla. Allison en Marla krijgen een bijzondere band en door Marla leert Allison wie ze echt is.

Toffee is een bijzonder en aangrijpend boek. Sarah Crossan staat bekend om haar prachtige boeken, geschreven in vrije vers. Toffee is daarop geen uitzondering, want ook dit boek is helemaal in vrije vers geschreven, wat het boek extra speciaal maakt. In het boek gaat het vooral over twee aangrijpende thema’s: dementie en huiselijk geweld. Crossan weet deze onderwerpen heel goed en reëel weer te geven in haar boek. Het gebruik van vrije vers zorgt ervoor dat de boodschap die ze meegeeft nog urgenter is. Het bijzondere aan het boek is dat deze twee onderwerpen niet vanzelfsprekend samen worden genomen in een boek. Dat dat hier wel gebeurt, is bijzonder en erg mooi.

Ook bestaat er een prachtige wisselwerking in het boek, terwijl Marla langzaamaan vergeet wie ze is, helpt ze Allison om zich te herinneren wie ze is en zo meer zichzelf te worden. De vriendschap tussen Marla en Allison is prachtig, twee sterke vrouwen die elkaar nodig hebben om te overleven in deze wereld.

Kortom, Toffee is een prachtig, aangrijpend en bijzonder boek dat zeker de moeite waard is om te lezen.

Toffee

  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (2 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als Allison wegloopt van haar gewelddadige vader kan ze nergens naartoe. Wat ze aanziet voor een leegstaand pand, blijkt het huis van de dementerende Marla te zijn. Marla denkt in Allison haar jeugdvriendin Toffee te herkennen en Allison doet wat ze altijd doet: ze past zich aan. En dus is ze Toffee voor Marla.
    Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee vrouwen en ­Allison komt erachter wie ze nou eigenlijk écht is. Als Toffee lijkt ze meer zichzelf te zijn dan ze in jaren is geweest.
    Toffee is een aangrijpende YA-roman in vrije versvorm over grote thema's als psychische gezondheid, huiselijk geweld, de waarde van vriendschap en wat het betekent om familie te zijn. Net als Crossans eerdere boeken laat ook Toffee een verpletterende ­indruk achter.

Meer info

Toegevoegd door: