• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Het instituut RECENSIE

King weet met Het instituut de lezer weer goed te verrassen. De plot is sterk en het verhaal is spannend van begin tot eind. Hoewel de gebeurtenissen in het verhaal bizar en soms een tikkeltje ongeloofwaardig zijn, is dit geen drempel om het boek te lezen. Het bovennatuurlijke element dat King vaak in zijn thrillers verwerkt is hierin in veel mindere mate aanwezig - het draait hier om telepathie en telekinese - waardoor het boek wat toegankelijker wordt voor een grotere doelgroep.

King bouwt het verhaal rustig op en begint met een mooie schets van het dagelijkse en normale leven in Amerika om je vervolgens onder te dompelen in de paranormale wereld. Geen spannende scenes en gebeurtenissen vanaf de eerste pagina, maar eerst een mooie uitwerking van de setting van het verhaal. Meer heeft Stephen King niet nodig om je te overtuigen van een goed verhaal. De korte hoofdstukken houden de spanning goed vast en de schrijfstijl leest makkelijk weg. Hierdoor heb je het boek van ruim 500 pagina's in een mum van tijd uit.

De karakters in Het instituut zijn geloofwaardig en herkenbaar uitgewerkt. Hierdoor kun je je wellicht identificeren met de kinderen in het instituut en leef je oprecht met ze mee. Niet alleen met de hoofdpersonages, maar ook met de overige karakters in 'het instituut'. Stephen Hierdoor weet King Het instituut tot leven te laten komen en laat hij je genieten tot de laatste pagina! 

Het instituut

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (2 stemmen)
 • Omschrijving:

  Midden in de nacht, in een huis in een rustige straat in een buitenwijk van Minneapolis, worden de ouders van Luke Ellis stilletjes vermoord. Luke zelf wordt in een zwarte SUV geladen en weggereden. Dit alles duurt minder dan twee minuten. Luke wordt wakker in Het Instituut, in een kamer die precies op zijn slaapkamer lijkt, alleen zonder raam. Aan de andere kant van de deur zijn meer deuren, met daarachter meer kinderen, die daar allemaal op dezelfde manier zijn beland als Luke. Kalisha, Nick, George, Iris en de tienjarige Avery Dixon hebben allen speciale krachten, zoals telekinese of telepathie. Zij zitten in Het Voorgebouw. Ooit waren er nog meer kinderen, maar die zijn naar Het Achtergebouw verhuisd. "Deze plek is een muizenval,' zegt Kalisha. "Je kunt erin, maar je komt er nooit meer uit.'

  Het personeel van deze sinistere faciliteit, dat onder leiding staat van de genadeloze mevrouw Sigsby, wil de bovennatuurlijke gaven van de kinderen inzetten voor zijn eigen doeleinden. En deinst nergens voor terug om dat te bereiken. Als je meewerkt, krijg je muntjes voor de automaten. Zo niet, dan wacht een wrede straf. Hoe meer kinderen er naar Het Achtergebouw worden gestuurd, hoe wanhopiger Luke wordt om te ontkomen en hulp te zoeken. Maar er is nog nooit iemand uit Het Instituut ontsnapt…

   

   

Meer info

Toegevoegd door: