• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Mr. Nobody RECENSIE

Mr. Nobody van Catherine Steadman begint met een spannende en intrigerende proloog die direct nieuwsgierig maakt. Vervolgens wisselen de hoofdstukken elkaar af tussen de gevonden man, Mr. Nobody, en neuropsychiater dr. Emma Lewis die is aangesteld om de patiënt te beoordelen. Hierin volgen we hoe de onbekende man op het strand ontwaakt en hoe Emma bij deze zaak betrokken raakt. Een geweldige kans die haar naam wereldwijd op de kaart kan zetten, maar ook een kans vol gevaar. Veertien jaar geleden verliet Emma haar geboortedorp en sindsdien doet ze er alles aan om de plaats te vermijden en het verleden te vergeten. Door deze taak op zich te nemen, bestaat de kans dat het verleden haar inhaalt.

De opbouw van het boek is rustig waardoor je steeds meer van de hoofdpersonages te weten komt. Met name Emma leer je best goed kennen. Haar verleden is heel lang nog een vage gebeurtenis, waarbij je er beetje bij beetje achter komt wat er zich veertien jaar geleden heeft afgespeeld. Door de onthulling hiervan uit te stellen blijf je je afvragen wat er gebeurd kan zijn en hoe erg dit geweest moet zijn. De hoofdstukken zijn kort waardoor de snelheid van het lezen er goed in blijft en ook de schrijfstijl is prettig. Deze is eenvoudig waardoor het verhaal makkelijk wegleest, ondanks de medische termen die, met name in het begin, worden gebruikt. Dit went echter al vrij snel. Waar deze termen op het begin wellicht volledig onbekend zijn, beginnen ze naar mate het boek vordert steeds meer op hun plek te vallen en weet je goed wat er wordt bedoeld. Daarnaast is dit stukje medische informatie erg interessant. ‘Dissociatieve fugue’ en het onderzoek hiernaar, waar het in het verhaal om draait, was voor mij volledig onbekend Het verhaal wordt hierdoor ook nog eens leerzaam. Ook de verwijzing naar de Pianoman, een waargebeurd verhaal van een man die in 2005 aanspoelde op het strand van Sheerness, is erg interessant en het onderzoeken waard.

Het thema is interessant en blijft boeien en daarnaast is het verhaal op een mooie ronde manier afgewerkt. De twee losse verhaallijnen vormen zich gedurende het verhaal tot een mooi geheel, waarbij geheimen van zowel Emma als Mr. Nobody bloot worden gelegd. Voor een echte thriller ontbreekt de spanning gedurende het verhaal. Dat is jammer. De spanning zit hem in de nieuwsgierigheid die het verhaal oproept, maar niet in de gebeurtenissen. Pas tegen het einde van het boek komt er wat meer actie in voor, waardoor het verhaal wel met spanning wordt afgesloten en het boek lastig weg te leggen is. Het einde is verrassend en totaal niet wat ik zelf had verwacht. Leuk bedacht van de auteur!

Al met al is Mr. Nobody een vlot boek dat heerlijk wegleest. Catherine Steadman met dit tweede boek van haar hand een interessant thema tot een mooi en rond verhaal uit weten te werken.

Mr. Nobody

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op een Engels strand wordt een man gevonden: half bewusteloos, geen papieren en niet in staat om te praten. Iedereen toont belangstelling. De ziekenhuismedewerkers voelen zich op onverklaarbare wijze tot hem aangetrokken, de internationale medische experts staan voor een raadsel en de landelijke pers noemt hem Mr. Nobody. Allemaal zijn ze op zoek naar antwoorden. Wie is deze man? En wat is er met hem gebeurd?

  Sommige herinneringen kunnen echter beter verborgen blijven.
  Neuropsychiater Dr. Emma Lewis wordt gevraagd de patiënt te beoordelen. Dit is haar grote kans: deze zaak kan haar wereldwijde bekendheid opleveren. Maar daar schuilt ook het gevaar. Veertien jaar geleden verliet Emma het dorp waar ze opgroeide en sindsdien heeft ze er alles aan gedaan om elk spoor van haar verleden uit te wissen.
  Hoe meer tijd ze met haar patiënt doorbrengt, des te meer alarmbellen er afgaan in haar hoofd. Ze is doodsbang dat hij nét dat ene weet wat niemand anders te weten mag komen.

Meer info