• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Mr. Nobody RECENSIE

Op het strand van Norfolk wordt een man aangetroffen die zich niet kan herinneren wie hij is of waar hij vandaan komt. Iedere vorm van communicatie met deze man lijkt uitgesloten. De medische wereld ziet in hem een typisch geval van fuge en zoekt binnen de psychiatrie een ervaren dokter die deze patiënt kan helpen. Dr. Emma Lewis wordt verzocht deze zware taak op zich te nemen en het raadsel rond Mr Nobody op te lossen.  Maar hoe verder zij zich in haar patiënt verdiept, hoe meer ze zichzelf verliest... Kan zij deze man helpen zijn herinneringen terug te krijgen, zonder haar eigen verleden aan het licht te brengen ?

De schrijfster neemt ons mee in twee verhaallijnen, die van de patiënt en die van dokter Emma. Deze schrijfstijl geeft ons als lezer een uitgebreid beeld van de hoofdpersonages. We krijgen in de eerste hoofdstukken een inkijk in het leven van Emma; een stukje uit een verdrongen verleden, de impact hiervan op haar huidige familiebanden en de vlucht ervan in een succesvolle maar eenzame dokterscarriere. Over de patiënt, Mr Nobody, kunnen we ons enkel een beeld vormen op basis van zijn gedrag. Er worden hiervan dan ook meermaals voorbeelden aangehaald. Hun karakters en gevoelens worden daardoor mooi neergezet. De sympathie dat hiermee ontstaat voor de personages in onvermijdelijk. 

Het nadeel aan deze schrijfstijl is dat de spanning deels verloren gaat. De uitgebreide uiteenzetting helpt de lezer een band op te bouwen met de hoofdpersonages, maar zorgt voor een heel trage verhaallijn. Ook de vaak gebruikte medische termen kunnen het leesritme flink afremmen. Er wordt veel geduld gevraagd van de lezer om de eerste hoofdstukken door te komen.

Maar geduld wordt beloond! De manier hoe de schrijfster de verhaallijnen laat samenkomen is gewoon prachtig. Het tweede deel leest enorm vlot en blijft de aandacht van de lezer goed vasthouden. De spanning bouwt mooi op en het einde is heel goed uitgewerkt. De plottwist waarmee je als lezer beloond wordt, hoort echt bij dit genre boek. 

Het verhaal is origineel gevonden, maar leest niet altijd even vlot. Toch weet de schrijfster steeds de nieuwsgierigheid van de lezer te wekken en verrast ze op het einde met een prachtige ontknoping. Vandaar geef ik dit boek drie hartjes.

Mr. Nobody

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Op een Engels strand wordt een man gevonden: half bewusteloos, geen papieren en niet in staat om te praten. Iedereen toont belangstelling. De ziekenhuismedewerkers voelen zich op onverklaarbare wijze tot hem aangetrokken, de internationale medische experts staan voor een raadsel en de landelijke pers noemt hem Mr. Nobody. Allemaal zijn ze op zoek naar antwoorden. Wie is deze man? En wat is er met hem gebeurd?

  Sommige herinneringen kunnen echter beter verborgen blijven.
  Neuropsychiater Dr. Emma Lewis wordt gevraagd de patiënt te beoordelen. Dit is haar grote kans: deze zaak kan haar wereldwijde bekendheid opleveren. Maar daar schuilt ook het gevaar. Veertien jaar geleden verliet Emma het dorp waar ze opgroeide en sindsdien heeft ze er alles aan gedaan om elk spoor van haar verleden uit te wissen.
  Hoe meer tijd ze met haar patiënt doorbrengt, des te meer alarmbellen er afgaan in haar hoofd. Ze is doodsbang dat hij nét dat ene weet wat niemand anders te weten mag komen.

Meer info