• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Het kind uit Toscane RECENSIE

 

De Britse piloot Hugo Landley beland na een mislukte operatie in het door Duitsers bezette Toscane.  Terwijl hij zich zwaargewond probeert schuil te houden wordt hij gevonden door de Italiaanse Sofia. Er begint iets moois te bloeien tussen hen maar hun prille liefde wordt door verraad ruw beëindigd. 

30 jaar later vindt Joanna in Engeland na de dood van haar vader in zijn persoonlijke spullen iets schokkend. Om meer over haar vader te weten te komen reist ze naar Toscane om dit uit te zoeken en om haar persoonlijke trauma’s te verwerken. In Italië aangekomen ondervindt ze alleen maar tegenwerking omdat de dorpsbewoners het verleden willen laten rusten.  

Het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken die afwisselend geschreven worden vanuit Hugo in 1944 of Joanna in 1973 waardoor heel duidelijk blijft welk deel van het verhaal je aan het lezen bent. De hoofdstukken zijn kort en de schrijfstijl is vlot en beeldend. De auteur verstaat de kunst om de hoofdstukken af te sluiten met een soort van “cliffhanger” waardoor je door wil blijven lezen om te weten wat er op zal volgen.  Het beeldende van de schrijfstijl zit hem vooral in de omschrijving van de landschappen in zowel Engeland als Italië en de beschrijving van de Italiaanse keuken en de cultuur. Je proeft als het ware de smakelijke gerechten die ze beschrijft en ziet de schilderijen zo voor je.  

Het verhaal bouwt langzaam op en bevat zowel romantiek als mysterie. Soms is het op enkele punten minder geloofwaardig maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal.  Je blijft nieuwsgierig naar de verdere ontwikkelingen.  Het verhaal blijft goed te volgen als je het boek even weglegt en daarna weer oppakt.  Het thema vind ik redelijk uniek omdat er maar weinig verhalen zijn die zich in oorlogstijd afspelen in Italië en ook nog de liefde voor de Italiaanse cultuur beschrijven.  De romantiek blijft ook heel realistisch en wordt nergens zoetsappig waardoor het verhaal geloofwaardig blijft.   

Aan het einde van het verhaal zit een toch nog wel verrassende plottwist wat de puntjes op de i zet.  

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen en waande me echt op het Engelse platteland of in een klein Italiaans dorpje en dat terwijl ik er zelf nog nooit geweest ben.

Het kind uit Toscane

 • Auteur:

  Rhys Bowen
 • Verschenen:

  13 januari 2020
 • Uitgave:

  ISBN 9789045219363
  Uitgever Karakter
  384 pagina's
 • Uitgever:

  Karakter
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het is 1944 als de Britse bommenwerperpiloot Hugo Langley met zijn parachute uit zijn neergeschoten vliegtuig springt. Hij komt terecht in de groene velden van het door de Duitsers bezette Toscane. Zwaargewond vindt hij onderdak in een gehavend klooster en leert hij de Italiaanse Sofia Bartoli kennen. De liefde die tussen hen bloeit op maar wordt ruw beëindigd door verraad.
  Bijna dertig jaar later keert Hugo's van hem vervreemde dochter Joanna terug naar het Engelse platteland voor de begrafenis van haar vader. Tussen zijn persoonlijke spullen doet ze een schokkende ontdekking: ze vindt een ongeopende brief, geadresseerd aan Sofia.
  Hoewel ze nog worstelt met haar eigen persoonlijke trauma's, gaat Joanna op reis naar Toscane om de geschiedenis van haar vader te begrijpen. Joanna komt er al snel achter dat sommige mensen het verleden liever laten rusten, maar ze is nu te ver gekomen om haar vaders geheimen los te laten...

Meer info