• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Het kind uit Toscane RECENSIE

Het is 1944. Een Blenheim bommenwerper stort neer in het Toscaanse San Salvatore met Hugo als piloot. Na een harde val, waarbij hij zijn been bezeert, weet hij met de hulp van Sofia toch een verlaten klooster te bereiken waar hij zich verstopt voor de Duitsers. Sofia probeert hem aan te sterken door elke dag eten te brengen en hem tot Hugo’s grote genoegen gezelschap te houden. Als Hugo in 1973 overlijdt, doet Joanna in zijn woning een aantal eigenaardige ontdekkingen die haar doen twijfelen hoe goed ze haar vader kent. Waar de zoektocht van Hugo is geëindigd, begint die van zijn dochter Joanna. 

Het kind uit Toscane van Rhys Bowen is een mooi en aangrijpend boek om te lezen. Rhys Bowen schrijft vlot in korte zinnen en hoofdstukken. Ook is haar schrijfstijl beeldend, waardoor je je helemaal in het landschap van Toscane waant. De Italiaanse leefstijl en personages zijn erg karakteristiek en heeft Bowen goed bij de hoorns weten te vatten met de siëstas, de Italiaanse flirtende oude mannen, het aandringen om goed te eten en het sterk aanwezige katholieke geloof.

Italië staat bekend om zijn heerlijke eten en ook dit is typerend voor het boek. Doordat de Toscaanse specialiteiten gemaakt door de Italiaanse mamma Paola uitgebreid worden beschreven, kun je de rijke gerechten zo voor je zien en ruiken. Sommige gerechten worden als recept beschreven: Paola leert niet alleen Joanna, maar ook ons als lezers heerlijk Toscaans koken! 

De thema’s van het verhaal zijn liefde tijdens de oorlog, op zoek gaan naar een verborgen verleden, de geschiedenis van WOII en ouder-kind liefde. Door het wisselende perspectief van Hugo en Joanna waarin je het verhaal leest en de verschillende tijden waarin het verhaal zich afspeelt, doe je als lezer veel nieuwe inzichten op. Je wordt aan het denken gezet over onder andere de beperkingen in de liefde die een oorlog oplegt. Een oorlog tekent je als mens en is van invloed op wie je uiteindelijk wordt.                         

Het verhaal blijft onvoorspelbaar tot het einde. Bowen neemt de tijd om het verhaal goed neer te zetten. In het slot van het boek komt hier helaas verandering in. In de laatste bladzijden volgen de gebeurtenissen die zich afspelen over een langere periode elkaar enorm snel op, waardoor het verhaal snel tot zijn einde komt. Wel zorgt deze turbulente ontknoping ervoor dat de spanning om te snijden is. Het verhaal lees je hierdoor in een rap tempo uit. Een aantal elementen blijven in het slot wat oppervlakkig en hadden meer kunnen worden uitgewerkt.

Het kind uit Toscane is een boek waarin liefde en moed het winnen van het verdriet. Het verhaal is emotioneel beladen maar luchtig en vlot vertelt, waardoor je het met veel plezier wegleest.

Het kind uit Toscane

 • Auteur:

  Rhys Bowen
 • Verschenen:

  13 januari 2020
 • Uitgave:

  ISBN 9789045219363
  Uitgever Karakter
  384 pagina's
 • Uitgever:

  Karakter
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het is 1944 als de Britse bommenwerperpiloot Hugo Langley met zijn parachute uit zijn neergeschoten vliegtuig springt. Hij komt terecht in de groene velden van het door de Duitsers bezette Toscane. Zwaargewond vindt hij onderdak in een gehavend klooster en leert hij de Italiaanse Sofia Bartoli kennen. De liefde die tussen hen bloeit op maar wordt ruw beëindigd door verraad.
  Bijna dertig jaar later keert Hugo's van hem vervreemde dochter Joanna terug naar het Engelse platteland voor de begrafenis van haar vader. Tussen zijn persoonlijke spullen doet ze een schokkende ontdekking: ze vindt een ongeopende brief, geadresseerd aan Sofia.
  Hoewel ze nog worstelt met haar eigen persoonlijke trauma's, gaat Joanna op reis naar Toscane om de geschiedenis van haar vader te begrijpen. Joanna komt er al snel achter dat sommige mensen het verleden liever laten rusten, maar ze is nu te ver gekomen om haar vaders geheimen los te laten...

Meer info