• mijn waardering

(Chicklit.nl Leesclub recensie) boek: De Moedermaffia RECENSIE

De moeder maffia van Anita Terpstra gaat over Merel, die ongepland zwanger raakt. Hoewel Merel en haar vriend nog geen actieve kinderwens hadden, besluiten ze de baby te houden. In het boek volgen we Merel tijdens haar voorbereidingen op het moederschap. Van perikelen op de pufclub tot het inkleuren van rompertjes op een babyshower; zowat alle clichés rondom zwangerschap komen aan bod.

De moeder maffia is een verfrissend boek als je je kast al vol hebt staan met verheerlijkende mommy-to-be boeken. Merel, de hoofdpersoon, weet zo net nog niet wat ze allemaal moet vinden van het in verwachting zijn. Dat blijkt al meteen uit de sceptische houding waarmee ze binnen stapt op de ‘pufclub’, de zwangerschapscursus waar ze deel aan neemt. Haar mede-cursisten bestaan uit stuk voor stuk stereotype zwangere vrouwen met elk hun eigen opvattingen over het moederschap. Met dit groepje gaat Merel naar een beurs voor zwangere vrouwen, een babyborrel en op kraamvisite. Dit levert leuke situaties en gesprekken op.

Ik denk dat de moeder maffia een leuke voorbereiding is op het moederschap, als je al in verwachting bent. Als je nog twijfelt over het krijgen van kinderen, beïnvloedt het boek je misschien op een negatieve manier. Overwegend heeft Merel namelijk een vrij negatieve kijk op baby’s en het moederschap. Dit levert leuke dialogen en grappige situaties op, maar het verveelt ook al snel. Als lezer vraag je je af waarom Merel in godsnaam besloten heeft een kind te krijgen, als ze er zo negatief in staat. Het leuke aan dit boek zijn de herkenbare situaties waarin Merel verzeild raakt. De tenenkrommende zwangerschapscursus, de verschillen van mening tussen de leden van de pufclub, de ruzies over namen en opvoeding tussen Merel en haar partner. Hoewel het onrealistisch is dat Merel met zowat élk cliché rondom het moederschap in aanraking komt, resulteert dit in ontzettend grappige en herkenbare situatieschetsen. Wat ik jammer vind, is dat het boek vrij snel na Merels bevalling afgelopen is. Je komt er als lezer niet achter of Merels houding verandert na de geboorte van haar dochter. Ik had graag willen lezen hoe Merel het moederschap ervaart.

Hoewel ik het gevoel heb dat het boek uit aan elkaar gebreide clichés bestaat en het verhaal er maar omheen verzonnen is, tovert het boek regelmatig een lach op mijn gezicht. De sterke dialogen en de cynische humor maken het boek toch enigszins de moeite waard. Een aanrader vind ik het boek niet persé. Misschien als je geen frequente lezer bent en zoekt naar luchtig leesvoer. Een geoefende lezer zal echter een plot, diepgaande personages en een spanningsboog missen.

De moedermaffia

  • Auteur:

    Anita Terpstra
  • Verschenen:

    23 april 2020
  • Uitgave:

    ISBN 9789403188102
    Uitgever Cargo
    256 pagina's
  • Uitgever:

    Cargo
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (12 stemmen)
  • Omschrijving:

    Over buiken, baby's en ander ongemak

    Merel is zwanger, en één ding weet ze zeker: ze zal nooit zo worden als haar zus, die alleen nog maar oog heeft voor haar zoontje. Met gezonde tegenzin waagt ze zich aan een cursus zwangerschapsyoga, waar buiken in alle maten op haar wachten. Ze ontmoet Lies, Wendy, Marjet en Ilona, geen van allen het type vrouw waar ze vriendschap mee zou willen sluiten.
    Nog voordat Merel "baby' kan zeggen, wordt ze meegezogen in het verbale geweld van de moedermaffia. Ongewild wordt ze geconfronteerd met zenmoeders, overbezorgde moeders, duurzame moeders, chaotische moeders, werkverslaafde moeders, helikoptermoeders en thuisblijfmoeders. Naarmate haar zwangerschap vordert, ontstaan er onverwachte vriendschappen en ontdekt ze de belangrijkste les van de moedermaffia: iedere moeder doet het op haar eigen manier.

Meer info