• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De Moedermaffia RECENSIE

Als je naar buiten gaat, is er een grote kans dat je er één tegenkomt: een zwangere vrouw. Er is genoeg informatie over te vinden, verschillende boeken en films. Ik had bij mezelf de vraag of De moedermaffia nou echt de moeite waard is en vooral of het vernieuwend zou zijn. 

De moedermaffia is het eerste boek dat ik lees van de schrijfster Anita Terpstra. Anita is naast een thrillerauteur ook een freelancejournalist en redacteur. De moedermaffia is haar eerste roman. 

Het verhaal gaat over de zwangere Merel. Merel weet zelf niet eens wat ze vindt van het feit dat ze zwanger is als ze te maken krijgt met de moedermaffia. 

De moedermaffia is misschien een begrip die je wel eens voorbij hebt horen komen. De moedermaffia bestaat uit een groepje moeders die bij elk goedbedoelde situatie met “goedbedoelde” adviezen komen. Het klinkt heel onschuldig, maar ik kan mij voorstellen dat je daar niet altijd op zit te wachten. 

De combinatie van de luchtige schrijfstijl van Anita Terpstra en de sarcastische humor van de hoofdpersonages zorgt ervoor dat dit boek makkelijk weg leest. Ik heb meerdere malen hardop moeten lachen om de humor van Merel en de achterlijke reacties van de andere vrouwen. Want dat ik de reacties van andere vrouwen achterlijk vond is een feit. 

Ik ben zelf niet zwanger, dus ik ben nog nooit in aanmerking gekomen met de moedermaffia. Ik sta wel voor de klas en kom veel in aanmerking met moeder. Af en toe hoor je wel eens een sneer naar een andere moeder, maar zo heftig als in dit boek beschreven wordt ben ik nog niet eerder tegen gekomen. 

Aan de ene kant is het leuk om de overdreven reacties te lezen, want: leedvermaak. Op een gegeven moment begon het mij echter te irriteren. Ik denk dat je als zwangere vrouw de reacties moet relativeren en dat het dan wel mee valt. Door mijn irritaties vond ik het soms moeilijk om sommige dialogen te lezen. De dialogen waren ook zonder details opgeschreven. Hierdoor raakte ik op een gegeven moment kwijt wie wat zei. 

De moedermaffia is geen dik boek, maar gaat naar mijn gevoel lang door over dezelfde onderwerpen. Desondanks pak je het boek er makkelijk bij, vanwege de hoge dosis humor die erin zit en omdat het boek dus echt heel makkelijk weg leest.

Anita Terpstra benadert het onderwerp zwangerschap vanuit een verfrissende hoek. De meeste boeken over zwangerschap zijn toch theoretisch of gaat over een roze wolk en daarom is het leuk om eens een andere kant te lezen. 

Kwalitatief gezien heeft Anita Terpstra naar mijn mening een paar punten laten liggen. Het ging naar mijn mening veel over hetzelfde, waardoor ik ook wat diepgang miste. Dat moet je echter niet tegenhouden om dit boek te lezen.

 

 

Geschreven door Denise de Groot

De moedermaffia

 • Auteur:

  Anita Terpstra
 • Verschenen:

  23 april 2020
 • Uitgave:

  ISBN 9789403188102
  Uitgever Cargo
  256 pagina's
 • Uitgever:

  Cargo
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Over buiken, baby's en ander ongemak

  Merel is zwanger, en één ding weet ze zeker: ze zal nooit zo worden als haar zus, die alleen nog maar oog heeft voor haar zoontje. Met gezonde tegenzin waagt ze zich aan een cursus zwangerschapsyoga, waar buiken in alle maten op haar wachten. Ze ontmoet Lies, Wendy, Marjet en Ilona, geen van allen het type vrouw waar ze vriendschap mee zou willen sluiten.
  Nog voordat Merel "baby' kan zeggen, wordt ze meegezogen in het verbale geweld van de moedermaffia. Ongewild wordt ze geconfronteerd met zenmoeders, overbezorgde moeders, duurzame moeders, chaotische moeders, werkverslaafde moeders, helikoptermoeders en thuisblijfmoeders. Naarmate haar zwangerschap vordert, ontstaan er onverwachte vriendschappen en ontdekt ze de belangrijkste les van de moedermaffia: iedere moeder doet het op haar eigen manier.

Meer info