• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Het huis met de spiegels RECENSIE

Milena is op visite bij haar opa Michele. In de jaren '50 kocht de man het huis dat hij langzaamaan renoveerde tot de imposante villa dat tegewoordig de show steelt in het Italiaanse dorpje Positano. De muur die hij eens opbouwde blijkt niet meer zo goed te zijn en hij huurt een team van bouwvakkers in om de muur af te breken en opnieuw op te bouwen. Tijdens dit herstel stuiten de mannen echter op een zeer bijzondere vondst. Deze onthulling brengt veel rep en roer en neemt je mee naar een tijdreis die vele mysteries schuilhoudt...

Wat meteen opvalt is de manier van schrijven. Cristina Caboni weet met losse fracties en gedetailleerde omschrijvingen ene omvangrijk geheel te maken van Het Huis met de Spiegels. Het kost weinig moeite de omgevingen voor je te zien. De pracht en praal van geuren, kleuren en overige kenmerkende eigenschappen zorgen voor een levende sfeerbeleving. Je ruikt de zee en de citroenen en je voelt de wind als het ware over je huid gaan. De vondst op het terrein van de villa blijkt meer omhanden te hebben dan je in eerste instantie zou denken. De historie van de familie wordt in twijfel gebracht en dit brengt vragen met zich mee. De auteur rolt haar verhaal in een mysterieus tintje en de combinatie met de slepende onthulling van deze geheimen zorgt voor een bepaalde tensie in het verhaal.

De vertelling is vanuit Milena, maar juist dit personage is niet bijster interessant. Ze heeft een iets ander uiterlijk dan de mensen om haar heen waardoor ze opvalt, maar verder is ze heel doorsnee in haar doen en laten. Het izjn de mensen om haar heen die emoties loswrikken en het verhaal diepgang geen. Zo heeft Michele na het overlijden van zijn dochter -dus Milena's moeder- een belangrijke rol in het leven van Milena op zich genomen en de ziekte waaraan de man lijdt is dan ook hartverscheurend. De gevoelsn van de personages worden op ee nfijne manier blootgelegd, waardoor er medeleven opgewekt wordt. De verhaallijn wordt afgewisseld door hoofdstukken die zich in het verleden afspelen. Deze passages worden door een ander personage verteld en zorgt voor een rijkelijk verhaal. Ook zorgen deze schakeringen voor een extra dosis mysterie, omdat je graag de puntjes op de i wilt zien. 

Het Huis met de Spiegels heeft een aantal leuke verrassingen in petto waardoor het standaard plot toch iets minder voorspelbaar wordt. Een hoogstandje is het niet, maar doordat de moeilijkheidsgraad beperkt is, is het een fantastisch boek om tijdens de zomerdagen of - vakantie tot je te nemen. Ontspanning weet het namelijk zeer zeker te leveren!

Het huis met de spiegels

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  De prachtige villa in Positano is de enige plek die Milena haar thuis kan noemen. Ze groeide erin op en kent er elk hoekje, van de majestueuze ingang met de twaalf spiegels tot het ronde trappenhuis met de houten versieringen. Toch lijkt het huis dingen voor haar te verbergen, dingen waar haar grootvader niet over wil praten. Milena is ervan overtuigd dat hij een groot familiegeheim achterhoudt en vindt in haar zoektocht een doorgang naar een verborgen kamer, vol oude foto's van haar grootmoeder.
  Milena vertrekt naar het land waar haar grootmoeder haar dromen najaagde en ook verloor, op zoek naar haar verhaal. Stukje bij beetje ontrafelt ze het mysterie van het huis met de spiegels en haar bewoners, al kunnen sommige geheimen beter voor altijd verborgen blijven…

Meer info

Toegevoegd door: