• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De Ademdief RECENSIE

We kruipen in het hoofd van Thalia, een jong meisje met een bijzondere gave. Zij is namelijk een Aspirator en kan door middel van adem mensen laten genezen of juist deze adem afnemen.Thalia redt mensen van de dood door haar gave op de juiste manier in te zetten. Echter is ze al jaren met haar jongere zusje Livy op de vlucht voor de Jagers, die het op hen gemunt hebben. Jagers zijn getroffen door een vloek waardoor zij op hun 20e verjaardag zullen sterven, tenzij zij een Aspirator hebben gedood.. Wanneer één van hen, Quinn, haar vindt en ze de kans krijgt om haar tegenstander uit te schakelen, besluit ze hem de adem terug te geven. Hier begint een bijzonder verhaal, van aardsrivalen die elkaar maar steeds lijken te treffen, maar elkaar niet doden en zelfs genoodzaakt zijn om samen te werken. De visies waarin zij naar hun wereld keken, blijken anders te zijn dan de complexiteit van de werkelijkheid. Goed en kwaad lijken relatief te zijn.

Een origineel verhaal is de Ademdief van Miranda Peters absoluut. Het stelen van iemands adem wordt in de mengkom gegoten met bestaande mythologie en overgoten door een sausje met Young Adult kenmerkende thematiek. Het ontdekken van je identiteit, strijden voor je idealen en geliefden en een verboden liefde, kwamen allemaal voorbij, maar in een wel heel bijzondere setting. De goeduitgewerkte fantasiewereld van de Aspirators en Jagers speelt zich namelijk af op het prachtige waddeneiland Terschelling. 

Door inzet van een goed uitgewerkte fantasiewereld, met dieperliggende thematiek en een filosofisch randje in herkenbare plekken, was de Ademdief een feestje om te lezen. Daarnaast heeft Miranda Peters een fijne schrijfstijl, waarbij ze het verhaal verteld in korte hoofdstukken en vanuit het perspectief van zowel Thalia als Quinn. Beide personages zijn goed uitgewerkt en maken een persoonlijke groei door. Daarnaast leer je niet alleen meer van de achtergrond van beide partijen, ook ontstaat nuance en ontdek je bladzijde na bladzijde meer mysterie.

Dit gebeurt vooral in het laatste deel van het boek, waarbij de lezer ineens heel veel nieuwe informatie ontdekt, en verlaten wordt met een open einde die je naar meer laat snakken, maar tegelijkertijd ook verwarring schept, doordat het iets te gehaast overkomt. Gelukkig heeft Peters nog twee delen voor haar lezers in petto.

De Ademdief is een bijzonder fantasieboek boordevol echte vraagstukken die borrelen in ons dagelijks leven met een spanning die je adem laat ontnemen.

De Ademdief

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dood de Ademdieven.
  Vernietig de magie.
  Verbreek de vloek.
  Dat is de levensmissie van de Jagers van Artames. Pas wanneer alle Aspiratar – mensen met een magische gave – zijn uitgeroeid, wordt een eeuwenoude vloek verbroken die Jagers laat sterven op hun twintigste verjaardag. Dat is de opdracht en dat is wat er zal gebeuren. Tenminste, in theorie. Want de Aspiratar weten al meer dan tweeduizend jaar uit handen van de Jagers te blijven.
  Thalia leidt samen met haar acht jaar jongere zusje Livia een nomadenbestaan, vanaf het moment dat de Jagers hun ouders doodden. Al vijf jaar lang geneest ze mensen en gaat ze tot het uiterste om haar zusje te beschermen. Maar wanneer ze op een avond Jager Quinn ontmoet en ze elkaar genade tonen, neemt haar leven een onverwachte wending en moet ze voor de zoveelste keer vluchten.
  Quinn zet de achtervolging in en is vastbesloten zijn fout recht te zetten. De Ademdief laat hem niet los en hij wil antwoorden, niet wetende dat dat nog meer vragen op zal roepen. Alles waar ze in geloven en voor vechten blijkt namelijk niet zo zwart-wit als gedacht. Thalia wordt gedwongen samen te werken met Quinn om een onverwachte gezamenlijke vijand te verslaan, maar hoe moet dat als je geleerd hebt op niemand anders te vertrouwen dan jezelf? En wat als je als Jager gevoelens krijgt voor iemand die je uiteindelijk moet vermoorden om zelf een toekomst te hebben?

Meer info

Toegevoegd door: