• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: American Royals 1 - American Royals RECENSIE

Een kijkje achter de paleisdeuren in American Royals 

Meghan en Harry krijgen competitie! De Amerikaanse Royals kunnen namelijk net zoveel tabloids vullen met hun verhalen over macht, intriges en geheime liefdes als het koningskoppel. In het nieuwste boek van Katharine McGee wordt de geschiedenis op z’n kop gezet. Nadat Amerika de Onafhankelijkheidsoorlog won, werd George Washington een kroon aangeboden. Say what? Tweehonderdvijftig jaar later zitten in dit YA-tweeluik zijn afstammelingen nog steeds op de troon. Zij zijn de American Royals.

Hoofdrolspelers van dit Amerikaanse koningshuis: allereerst, Beatrice. Zij moet immers de eerste zijn, want haar leven staat in het teken van haar toekomst als koningin. Nu ze echter op zoek moet naar een huwelijkskandidaat, begint ze te twijfelen. Gaat de kroon altijd voor haar eigen hart? Eerste reserve prinses Samantha, Beatrice’ jongere zus, hoeft deze keuze niet te maken. Zij kan zich daarom bezighouden met feestjes en jongens. Maar de enige die ze wil hebben, is verboden terrein... Dan is er nog Samantha’s tweelingbroer, Jefferson. De meiden vechten om zijn aandacht, zoals intrigant Daphne, die er alles aan doet om ‘haar’ prins Jefferson terug te winnen. Hij heeft echter alleen oog voor het meisje dat juist níét in de schijnwerpers wil staan: Nina. Als ze verliefd wordt op de prins, gaan al haar alarmbellen dan ook rinkelen.

Net als andere boeken in het genre, is American Royals een heerlijke Young Adult met een royal tintje. Wat het echter onderscheidt van andere boeken zoals De Selectie, is dat dit boek zich afspeelt tegen de achtergrond van Amerika. De geschiedenis waar het boek mee begint is fictief en bedenkt hoe het zou zijn als Amerika geen president had, maar een koning. Echter geeft de proloog daar een twist aan en doet alsof het toch niet voor te stellen is dat Amerika een president zou hebben. Het koningshuis is de realiteit van de Amerikaanse Royals.

Deze twist is ontzettend leuk en origineel gevonden en zorgt ervoor dat het boek net even iets anders is dan andere boeken over prinsen en prinsessen. Ook voelt het daardoor realistischer. Als lezer ken je toch Amerika en het zien van bekende namen geeft een gevoel dat dit zomaar echt zou kunnen zijn. Ook als je denkt aan de Netflix-serie The Crown en ons eigen koningshuis zie je veel overeenkomsten. Denk aan een fotomoment op de ski’s, zodat de royals de rest van hun vakantie door de pers met rust gelaten worden. Je hebt daardoor het idee echt een kijkje te krijgen bij een koningshuis.

Een andere serie waarmee het boek wordt vergeleken is Gossip Girl. Dit is al te zien aan de vele verschillende personages, die ieder hun eigen plot hebben. Ook alle drama en intriges dragen bij aan deze vergelijking. American Royals is echter niet per se dramatisch door wat er gebeurt, maar meer in de onderlinge verhoudingen. Denk aan verboden of geheime liefdes en jaloezie. Op het gebied van actie gebeurt er juist niet heel veel en kabbelt het plot langzaam voort. Echte soapachtige cliffhangers zoals in GTST hoef je dus niet te verwachten.

Echter blijft het boek boeiend tot het eind, door de fijne schrijfstijl van Katharine McGee. Beschrijvingen en veel dialogen wisselen elkaar in goed tempo af en zijn vlot geschreven. Ook zorg McGee ervoor dat je medeleven voelt voor de personages, of juist humor kunt vinden in sommige gesprekken. Ook voelt het boek vrij ‘volwassen’ geschreven: de woordkeus is gevarieerd en voelt niet kinderachtig aan. Daardoor zullen zowel lezers binnen als buiten de YA-groep van dit boek genieten.

Leuk tijdens de Chicklit.nl leesclub voor dit boek was ook dat er veel verschillende keuzes kwamen qua favoriete personage. Was dit toch Beatrice door de ontwikkeling die zij doormaakt? Of Samantha, die vanaf het eerste moment al een zonnestraal op de bladzijden was? Door de wisselende perspectieven in het boek kreeg ieder personage een eigen toneel – hoewel, op Jefferson na, die wel op de achterflap genoemd werd, maar geen eigen hoofdstuk kreeg – waarbij je dus als lezer absoluut de personages in je hart sluit.

‘American Royals’ van Katharine McGee is een goed geschreven Young Adult waar je absoluut van zult genieten als je houdt van de drama, liefde en intriges van Gossip Girl en de koninklijke wereld achter de paleisdeuren van The Crown. Vijf sterren!

American Royals 1 - American Royals

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (14 stemmen)
 • Omschrijving:

  The Crown meets Gossip Girl in deze royaltysoap. Welkom bij het Amerikaanse koningshuis, waar intriges en verboden liefdes de kroon dreigen te ondermijnen. Wint liefde het van plicht en traditie?

  Welkom bij het Amerikaanse koningshuis, waar intriges en verboden liefde de kroon dreigen te ondermijnen:

  KROONPRINSES Beatrice: weet dat alles moet wijken voor de kroon. Nu ze op zoek moet naar een huwelijkskandidaat, slaat de twijfel toe.

  EERSTE RESERVE prinses Samantha: houdt wel van een feestje.

  INTRIGANT Daphne: doet alles om prins Jefferson terug te winnen.

  BURGERMEISJE Nina: steelt ongewild de show als ze voor de prins valt.

  Wint liefde het van plicht en traditie?
  American Royals is het eerste deel van een tweeluik.

Meer info

Toegevoegd door: