• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De bijenhouder van Aleppo RECENSIE

De schrijfster Christy Lefteri heeft een Grieks/Cypriotische achtergrond, maar is geboren en getogen in Engeland. In 2016/2017 heeft Christy vrijwilligerswerk verricht in een vluchtelingen opvangcentrum in Athene, Griekenland. De verhalen van deze vluchtelingen, die vaak een zware en moeizame reis achter de rug hadden, raakten Christy en langzaam ontstond het idee om te gaan schrijven over Nuri en Afra. Hun verhaal is fictief, maar staat voor de vele duizenden vluchtelingen die huis en haard verlaten hebben om hun leven in handen te leggen van mensensmokkelaars. Alles voor de hoop op een beter leven.

Nuri woont met zijn vrouw Afra en hun zoontje Sami in Aleppo, waar Nuri samen met zijn neef Mustafa een handel heeft in honing. Ze verzorgen met veel liefde hun bijenvolkeren en leiden een onbezorgd leven. Tot de oorlog alles veranderd en men de bijenkorfen vernietigd. Als door een bomexplosie het leven van Sami en het gezichtsvermogen van Afra hem ontnomen worden en Nuri gedwongen wordt om mee te vechten, besluit hij samen met Afra weg te gaan uit Aleppo. Mustafa achterna, die al eerder gevlucht is naar Engeland. Tijdens hun reis worden ze geconfronteerd met de harde realiteit van het vluchtelingenbestaan , de overvolle kampen en hun enorme pijn van het verlies van Sami. De bijenhouder van Aleppo is het verhaal van twee mensen die elkaar in hun pijn en verdriet kwijtraken, maar ondanks alles blijven vasthouden aan elkaar en hun droom op een betere toekomst.

Het verhaal wordt verteld vanuit Nuri en begint in het heden waar hij en Afra in een B&B in Zuid-Engeland in afwachting zijn van hun asielprocedure. Afwisselend ga je terug naar het verleden, waar de vlucht vanuit Aleppo en de moeilijkheden waar ze tegenaan lopen worden beschreven. Het is mooi hoe de overgang gaat; het stuk uit het heden eindigt met een woord welke het begin is van het stuk uit het verleden. Vanaf de eerste bladzijde leef je mee met Nuri; de keuzes die hij moet maken voor hem en Afra en het verdriet waar hij mee te kampen heeft. In het verhaal is ook de mailwisseling tussen Nuri en Mustafa te lezen. Mustafa is eerder gevlucht, zijn vrouw en dochter achterna die ondertussen al in Engeland zitten. Mustafa houdt Nuri op de hoogte van zijn vluchtroute. Dit geeft Nuri niet alleen hoop, maar ook een beeld van wat hem te wachten staat.

De relatie tussen Nuri en Afra verloopt moeizaam. Afra leeft in haar eigen wereld door het verlies van haar gezichtsvermogen en haar zoontje Sami. Nuri oogt sterk, iemand die niet opgeeft en maar door blijft gaan. Gedurende het verhaal blijkt dat Afra zich zorgen maakt om Nuri en lijken de rollen zich om te draaien. Ze hebben elkaar hard nodig in de moeilijke tijd die ze doormaken. Christy heeft de onderlinge verhoudingen tussen Nuri en Afra zeer goed uitgewerkt, waardoor je goed mee kan leven met deze twee personages.

Christy heeft een heel treffend beeld gegeven over de overvolle vluchtelingenkampen, waar dagelijks vele nieuwe bezoekers bijkomen en er maar weinigen weg gaan. Hoewel de vrijwilligers in die kampen hun uiterste best doen, is het nooit genoeg. Het beeld van aankomst van Nuri en Afra in een kamp in het centrum van Athene, wordt zo duidelijk beschreven dat het onder je huid kruipt. Bij aankomst in een overvol centrum, krijgen ze enkel een deken en een plek op de grond toegewezen. Slapen moeten ze in de openlucht, gevaar en criminaliteit ligt op de loer. De wachttijden op doorvoer zijn lang, de omstandigheden schrijnend en de situatie ziet er hopeloos uit. Dit is waar duizenden vluchtelingen iedere dag mee te maken hebben. Christy heeft in haar boek de realiteit beschreven en die is heftig.

"De bijenhouder van Aleppo" is mooi, ontroerend, heftig, confronterend en hoopvol. Het is een verhaal over het leven van een vluchteling, die blijft hopen op een betere, oorlogvrije toekomst. Christy Lefteri heeft de vluchtelingen een gezicht geven en de lezer een inkijkje in het moeilijke, soms uitzichtloze leven in een vluchtenlingenkamp waar mensen leven die huis en haard achter zich gelaten hebben om elders opnieuw te beginnen.

De bijenhouder van Aleppo

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    "De bijenhouder van Aleppo' van Christy Lefteri is het hartverwarmende liefdesverhaal van bootvluchtelingen Nuri en Afra.
    Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri's neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: "Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.'

Meer info

Toegevoegd door: