• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De anderen RECENSIE

Veel had ik verwacht van het boek: De anderen van Sarah Blau, maar was het wat?

Het verhaal gaat over Sheila, die wordt opgeschrikt door de moord op een van haar oudste vriendinnen. Ze is vermoord aangetroffen, met een babypop vastgelijmd aan haar handen. Het vriendinnengroepje had echter een pact: ze zouden bewust kinderloos blijven, net als hun bijbelse voorbeelden.

De cover vind ik persoonlijk niet mooi, het is niet mijn smaak, en het is geen boek dat ik dus ook zou oppakken als ik het ergens zou zien liggen. De plot maakte dat ik het boek wilde lezen. Nu ik het boek heb gelezen, vind ik dat de cover en het verhaal niet bij elkaar passen: de cover doet denken aan een enge (horror)thriller (Stephen King-achtig), en dat klopt niet met de plot.

Het verhaal is geschreven in de ik-vorm, we zien het verhaal door de ogen van Sheila. Vanaf het begin is de schrijfstijl niet prettig om te lezen, met veel lange zinnen, waardoor je soms terug moet lezen wat er stond. Dat leidt erg af en daardoor was ik ook niet geboeid.

De karakters zijn in mijn ogen wat oppervlakkig en je krijgt als lezer geen binding met hen. De verwijzing naar de bijbelse figuren komt ook niet echt goed over: als je als lezer geen christelijke/joodse achtergrond hebt, is het volgens mij lastig om te volgen.

Het eind was voorspelbaar, en niet echt bevredigend.

Als dit geen boek was dat ik las voor de leesclub, had ik het denk ik niet uitgelezen. Ik kan het dus ook niet aanraden.

De schrijfster kende ik niet, en ik vind het altijd interessant om andere auteurs te ontdekken, maar ik denk niet dat ik gauw nog een boek van haar hand zou gaan lezen.

Het had een mooi en spannend verhaal kunnen zijn, maar door de schrijfstijl en doordat ik geen binding had met welk karakter dan ook, vond ik het erg teleurstellend. En dat is toch jammer omdat iemand er tijd en moeite in heeft gestoken om dit boek te schrijven.

De anderen

  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (18 stemmen)
  • Omschrijving:

    Zo gauw de 41-jarige Sheila het nieuws hoort, weet ze dat de politie haar zal bellen. Een van de belangrijkste feministische wetenschappers van het land – en een van haar oudste vriendinnen – is vermoord aangetroffen, met een babypop vastgelijmd aan haar handen. Twintig jaar geleden had hun vriendinnengroep samen een pact gevormd: zij zouden bewust kinderloos blijven, net als hun vrouwelijke voorbeelden in de Tora.
    Maar de jaren zijn niet voor alle vriendinnen even goed geweest. En nu haar eigen leven ook op het spel staat, moet Sheila de balans opmaken: wie kan ze nog vertrouwen, en wie wil haar de ultieme prijs laten betalen?

Meer info