• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De anderen RECENSIE

De anderen is bepaald geen visitekaartje voor de auteur

De cover van De Anderen wordt gesierd door 2 babypoppen met enge ogen. Passend bij het genre thriller waarin dit boek door uitgeverij De Geus in de markt is gezet. Op de achterflap een inleiding in het verhaal, waarin wordt vertelt over hoofdpersonage Sheila die midden in een moordonderzoek beland als één van haar oudste vriendinnen wordt vermoord. Duidelijk wordt ook dat de bewuste kinderloosheid van vrouwen uit de Thora een belangrijke rol in het verhaal zal spelen, iets waar Sheila en haar vriendinnengroep tijdens het studeren over afspraken dat zij ook kinderloos zouden blijven.
De Anderen blijkt in de ik-vorm geschreven te zijn en vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de 41-jarige Sheila. Deze vrouw blijkt niet bepaald een aangenaam persoon, iemand die enorm van zichzelf overtuigd en zich verheven voelt boven anderen door haar denkbeelden. Door de schrijfstijl van de auteur, waarbij er regelmatig cursieve tekst wordt toegevoegd die lijken te staan voor de gedachten van Sheila, neemt de irritatie richting dit personage nog extra toe.
Naast Sheila zijn er belangrijke rollen weggelegd voor haar beste vriend, de vriendelijke en behulpzame, Eli, de onderzoekende Micha en de jongere Gali en komen er daarnaast een aantal oude bekenden vanuit Sheila’s studententijd voorbij. Helaas is het de auteur niet bepaald gelukt om de lezer bij de personages te betrekken, de enige die nog enige positieve gevoelens weet op te wekken is Eli, verder is er vooral sprake van haat en nijd tussen de verschillende personen en dat maakt De anderen niet bepaald een prettig leesbaar boek.
Waar de achterflap een spannend en intrigerend boek belooft weet de auteur dit helaas niet waar te maken. Wat ontbreekt in dit boek is enige vorm van spanning, iets wat in een thriller toch wel het basis element mag worden genoemd. Gedurende het hele boek, dat geschreven is in een langdradige schrijfstijl waarin de auteur het einde van een zin moeilijk weet te vinden, gebeurt er weinig dat verrassend genoemd kan worden. Waar de auteur wel voor een verrassend en origineel thema heeft gekozen heeft ze dit onvoldoende weten uit te werken doordat het zonder kennis over de Thora voor de lezer niet goed te volgen is. Helaas is De anderen geen aanrader voor lezers die de Thora niet kennen en ook niet bepaald een visitekaartje voor de auteur.

De anderen

  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (18 stemmen)
  • Omschrijving:

    Zo gauw de 41-jarige Sheila het nieuws hoort, weet ze dat de politie haar zal bellen. Een van de belangrijkste feministische wetenschappers van het land – en een van haar oudste vriendinnen – is vermoord aangetroffen, met een babypop vastgelijmd aan haar handen. Twintig jaar geleden had hun vriendinnengroep samen een pact gevormd: zij zouden bewust kinderloos blijven, net als hun vrouwelijke voorbeelden in de Tora.
    Maar de jaren zijn niet voor alle vriendinnen even goed geweest. En nu haar eigen leven ook op het spel staat, moet Sheila de balans opmaken: wie kan ze nog vertrouwen, en wie wil haar de ultieme prijs laten betalen?

Meer info