• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De anderen RECENSIE

Van de voor mij onbekende schrijfster Sarah Blau las ik De Anderen. Een boek met een intrigerende achterflap die tot mijn verbeelding sprak. De cover voorzien van twee halve poppengezichten die er luguber uitzien. Dat belooft veel. Eerst iets over de schrijfster, na enig zoekwerk op internet blijkt dat Sarah Blau werd geboren in Israël, in de ultra-orthodoxe stad Bnei Brak, in de buurt van Tel Aviv. (een religieuze stad die vaak voorkomt in haar werk zo ook in De Anderen). Ze wordt beschouwd als een prominente stem in religieuze Israëlische literatuur, en identificeert zich als 'religieus-lite.' Ze werkte als redacteur en presentator in verschillende televisie- en radioprogramma's die zich richten op Joodse onderwerpen vanuit een origineel, feministisch perspectief en presenteerde ook een wekelijkse tv-show waarin ze Bijbelse figuren met kinderen besprak. Single, geen kinderen. In Blau's fictie dienen oude Joodse mythen als springplanken voor ironische heronderzoek en heruitvinding.

Dit alles wetende is de plot van dit boek ook beter te begrijpen, want waar ik verwachtte spanning te lezen, werd mijn Bijbelkennis bijgespijkerd. Helaas ligt mijn interesse hier niet. Dom van mij dat ik achteraf pas informatie van de schrijfster opzocht. Als ik dat voor het openslaan van het boek had gedaan, was ik er waarschijnlijk niet aan begonnen.

 Vele vrouwen en hun alter ego worden opgevoerd in de vorm van wassen beelden. De hoofdpersoon Sheila vertelt over haar vriendinnen, die allen, net als Sheila zelf, niet sympathiek overkomen. De schrijfstijl is niet denderend, hele lange zinnen, zonder interpunctie. Daarnaast worden er in gedachten van Sheila stukken schuin gedrukt die weer vroegere gedachten uitdrukken. Dit leest niet prettig. Het thema van het boek – bewust kinderloos blijven – is wel origineel gevonden. De achterflap belooft een spannend verhaal, echter toen ik aan het lezen was, dacht ik in een heel ander verhaal te zijn terecht gekomen. Ik las het boek uit, omdat ik deze gekregen heb om mee te doen met een leesclub, anders had ik hem aan de kant gelegd. Van mij krijgt dit boek helaas maar 1 hartje.

De anderen

  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (18 stemmen)
  • Omschrijving:

    Zo gauw de 41-jarige Sheila het nieuws hoort, weet ze dat de politie haar zal bellen. Een van de belangrijkste feministische wetenschappers van het land – en een van haar oudste vriendinnen – is vermoord aangetroffen, met een babypop vastgelijmd aan haar handen. Twintig jaar geleden had hun vriendinnengroep samen een pact gevormd: zij zouden bewust kinderloos blijven, net als hun vrouwelijke voorbeelden in de Tora.
    Maar de jaren zijn niet voor alle vriendinnen even goed geweest. En nu haar eigen leven ook op het spel staat, moet Sheila de balans opmaken: wie kan ze nog vertrouwen, en wie wil haar de ultieme prijs laten betalen?

Meer info