• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Pasta Grannies RECENSIE

Zelf pasta maken samen met authentieke Italiaanse nonne

Ik ben dol op koken en doe dat regelmatig voor grote groepen tijdens verjaardagen waarop familie en vrienden altijd aanschuiven om met zijn allen te eten. Niet zelden moet er dan gekookt worden voor 25 personen of meer. Op dit soort momenten voel ik me bijna zelf een Italiaanse mama. Pasta koken is dan wel mijn favoriet. Nu zit dat er natuurlijk even niet in, maar het is wel een prima tijd om me te gaan bekwamen in het zelf pasta maken. En daar is Pasta Grannies, het nieuwste kookboek van Vicky Bennison, uitermate geschikt voor.

Als je, net als ik, dol bent op de Italiaanse keuken, en dan vooral op pasta in alle mogelijke soorten, dan is dit boek een regelrechte must have. Het boek staat bomvol authentieke recepten waarin pasta de hoofdrol speelt. Het zijn recepten die al jaren door de Italiaanse nonne die aan het boek meewerkten, worden gemaakt en die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het leuke is dat er naast het boek een YouTube-kanaal Pasta Grannies is, waarin de oma’s iets over hun leven vertellen en je ondertussen kunt zien hoe ze de pasta klaarmaken. Behalve dat dat heel leuk is, is het ook heel handig om de techniek af te kijken.

In het boek worden de grannies geportretteerd met prachtige foto’s en een korte beschrijving van hun leven. De recepten zijn onderverdeeld in acht categorieën, waardoor het gemakkelijk is om een keuze te maken uit bijvoorbeeld vlees- of visgerechten. Omdat er ook tal van recepten met noten, groenten, peulvruchten en aardappelen in staan zal het ook vegetariërs aanspreken.

Zelf koos ik als eerste recept Luigia’s manate met kikkererwten. Het is een pasta van bloem, wat zout en water. Onder het toeziend oog van Luigia werd er gekneed. Het deeg moest daarna uitgerold worden tot een steeds groter lint dat om je hand gerold steeds langer en dunner moest worden. Luigia deed dat met een gemak dat ik bij lange na niet beheerste. Maar uiteindelijk zag het er nog helemaal niet zo slecht uit. Het smaakte in ieder geval heerlijk.

Op naar het volgende recept: Domenica’s raviole di Valle Varaita. De raviole is een sigaarvormige gnocchi en dus geen ravioli. Met de hulp van Domenica’s instructies was het verrassend simpel om de gnocchi te maken. Opgediend met een saus van roomboter, koksroom en Parmezaanse kaas en als groente een frisse salade heb je een complete maaltijd waar je wel weer even op vooruit kunt.

Deze recepten waren dus allebei een succes en zeker voor herhaling vatbaar. Maar eerst ga ik mijn pastamachine, die al jaren stof staat te vangen uit de kast trekken om met de hulp van de grannies lasagna, tagliatelle en spaghetti te maken. Pasta Grannies neemt voorlopig dus nog een prominente plaats in mijn keuken in.

Pasta grannies

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (13 stemmen)
 • Omschrijving:

  Veel traditionele Italiaanse recepten dreigen in de vergetelheid te raken. Om dat te voorkomen ging culinair journalist en filmmaker Vicky Bennison op zoek naar die échte Italiaanse familierecepten waar iedereen altijd naar op zoek is. Bennison kreeg het voor elkaar deze – veelal "geheime' – familiereceptuur te verzamelen. Met recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen, van nonna's die hun hele leven al koken met en uit liefde, als hobby en niet als beroep.
  Zij laten zien dat echt Italiaans koken eenvoudig en prachtig is en binnen ieders bereik ligt, mits je over de juiste kennis beschikt. Alle gerechten in dit boek zijn gemakkelijk en toegankelijk en komen uit heel Italië. Neem een kijkje in het kloppende hart van een Italiaans huishouden en leer het allerbeste Italiaanse eten zelf te bereiden.

Meer info

Toegevoegd door: