• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Meisje A RECENSIE

Wie is meisje A?

Meisje A gaat over Alexandra Gracie (Lex) en haar broers en zussen die jarenlang vastgehouden en gemarteld door hun ouders. Lex wist te ontsnappen en de politie te waarschuwen. Jaren later overlijdt haar moeder in de gevangenis en laat het huis aan haar kinderen achter. Lex en haar zusje Evie proberen van het huis wat leuks te maken, maar daarvoor moet ze ook haar andere broers en zussen onder ogen komen. Is ze daar wel klaar voor?

“Je kent me niet, maar mijn gezicht zul je weleens gezien hebben.” De allereerste zin van het verhaal die de lezer meteen aangrijpt en vragen oproept. Waar heb ik haar gezicht gezien? Wie ken ik niet? Wie is meisje A? Het boek eist meteen je volledige aandacht op.

Het verhaal wordt in flarden verteld met veel flashbacks, op een fijne natuurlijke wijze waardoor het nergens vervelend of ingewikkeld wordt. Het is realistisch geschreven, het zou zo gebeurd kunnen zijn. Je voelt de beklemmende sfeer van het verhaal en tussen de personages.

In elk hoofdstuk staat een ander gezinslid centraal. Je leest over de band die Lex met de persoon heeft en hoe de desbetreffende persoon het verwerkt heeft. Je komt door de flashbacks en herinneringen steeds meer te weten. Wat bijzonder aan het verhaal is dat de nadruk niet ligt op de verschrikkingen in het huis, maar op de gevolgen van de traumatische gebeurtenissen.

Door het boek heen leer je Lex steeds beter kennen en merk je wat haar hier heeft gebracht. Je voelt haar als het ware door het boek heen groeien. Het plot is een verrassende gebeurtenis en daarom erg goed geschreven. Naar het plot toe begint de lezer vermoedens op te bouwen, maar het plot komt alsnog verrassend.

Als lezer zit je vastgebonden aan het boek en blijf je het hele verhaal door geboeid. Dit boek is zeker een aanrader! Ik geef het 4 hartjes.

Meisje A

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (15 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Ik ben Alexandra Gracie en ik ben vijftien jaar. U moet de politie bellen.’

  Talloze keren oefende Lex Gracie deze zinnen voordat ze uit het huis van haar ouders wist te ontsnappen: gewond, vuil en ernstig vermagerd. Als haar moeder jaren later in de gevangenis overlijdt en het ouderlijk huis aan haar kinderen nalaat, maakt Lex – inmiddels jurist – samen met haar zusje Evie plannen om de horrorplek uit hun jeugd om te toveren tot iets positiefs. Maar eerst moet ze in het reine komen met haar broers en zussen en het verleden dat ze met elkaar delen.

  Meisje A is een prachtig geschreven en ongelofelijk indrukwekkende psychologische roman over familiebanden, herinneringen en – uiteindelijk – liefde.

Meer info
 • Extra Informatie:

Toegevoegd door: