• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Meisje A RECENSIE

Beschadigd voor het leven

Abigail Dean is een Britse auteur en “Meisje A” (2021) is haar debuutroman. Het boek werd in 31 landen verkocht, inclusief film- en tv-rechten. Momenteel werkt zij aan haar tweede boek.

In het boek “Meisje A” van Abigail Dean doet hoofdpersonage Lex Gracie, oftewel “Meisje A” haar verhaal. Zij is het kind dat ontsnapte uit het horrorhuis, waar ze met haar broers en zussen vastgehouden werd door haar ouders. Van alle personages maakt Lex het meeste indruk. Zij komt naar voren als een sterke vrouw en is goed neergezet. Het is haar verhaal en gaandeweg leer je haar steeds beter kennen. Het is interessant om te lezen hoe zij de dingen ziet en een plek probeert te geven. Door haar verhaal leer je de overige personages kennen. Deze zijn iets minder uitgewerkt, maar zeker genoeg in relatie tot de rol die ze spelen. 

De opbouw van het verhaal lijkt aanvankelijk sterk. Het verhaal is meteen boeiend en krijgt direct je onverdeelde aandacht. Een veelbelovend begin, maar het blijft niet overal zo. Naarmate het verhaal vordert neemt de vaart die het oorspronkelijk had af.  Dit is vooral te wijten aan de opbouw, want het verhaal springt met regelmaat van de hak op de tak. Het maakt sprongen tussen heden en verleden die niet altijd even logisch zijn. Dit is soms verwarrend. Een duidelijke structuur ontbreekt, ondanks dat de hoofdstukken wel aangeven over welke broer of zus het deel van het verhaal gaat.

Verrassende plotwendingen zijn er wel, maar het zijn er helaas niet veel. Met een iets andere opbouw en meer plotwendingen had dit boek spannender en boeiender kunnen zijn. Nu werd het af en toe langdradig en was het soms moeilijk de aandacht erbij te houden.

Wellicht is de opbouw van het verhaal wel zeer geschikt voor de film. Die zou weleens heel erg goed kunnen worden als het in dezelfde stijl verteld gaat worden. 

De schrijfstijl van Abigail Dean is aangenaam in de zin dat er geen moeilijke woorden en/of zinnen gebruikt zijn. Dit komt het leesplezier weer ten goede.

Zeker is dat “Meisje A” wel een verhaal is dat je aangrijpt en waar je over na blijft denken. Gruwelijk verdrietig en angstaanjagend als je je bedenkt wat er zich allemaal afgespeeld heeft en hoe het zover heeft kunnen komen. Beschadigd voor het leven, zonder weg terug.

Al met al een boek om over na te denken.

Meisje A

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (15 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Ik ben Alexandra Gracie en ik ben vijftien jaar. U moet de politie bellen.’

  Talloze keren oefende Lex Gracie deze zinnen voordat ze uit het huis van haar ouders wist te ontsnappen: gewond, vuil en ernstig vermagerd. Als haar moeder jaren later in de gevangenis overlijdt en het ouderlijk huis aan haar kinderen nalaat, maakt Lex – inmiddels jurist – samen met haar zusje Evie plannen om de horrorplek uit hun jeugd om te toveren tot iets positiefs. Maar eerst moet ze in het reine komen met haar broers en zussen en het verleden dat ze met elkaar delen.

  Meisje A is een prachtig geschreven en ongelofelijk indrukwekkende psychologische roman over familiebanden, herinneringen en – uiteindelijk – liefde.

Meer info
 • Extra Informatie:

Toegevoegd door: