• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Over vijf jaar RECENSIE

‘Over vijf jaar’ is het verhaal van Dannie Kohan. Ze is advocate in New York, heeft een relatie met David en leeft haar leven volgens een vaststaand stappenplan. Aan het begin van het verhaal is ze aanbeland bij solliciteren naar haar droombaan en verwacht ze een huwelijksaanzoek. Uiteraard verlopen beide zaken naar verwachting. ’s Avonds, na het huwelijksaanzoek, valt Dannie in slaap en droomt dat ze wakker wordt in een andere flat, ze heeft een andere ring om haar vinger en de man in de flat is niet David. Op televisie ziet ze de datum: dezelfde dag, maar dan 5 jaar later. Als haar beste vriendin Bella 4,5 jaar later haar nieuwe vriend voorstelt, blijkt dit de man uit haar droom te zijn.

Een boek waarin het om een voorspellende droom draait, zie je niet zo vaak. Doordat Dannie de droom al vrij vroeg in het boek heeft en er vervolgens een sprong in de tijd plaatsvindt, krijgt het verhaal een behoorlijke vaart. De korte hoofdstukjes nodigen uit om lekker door te lezen en voor je het weet is het boek uit.

In het boek leer je naast hoofdpersoon Dannie, ook haar vriend David en haar vriendin Bella en (uiteraard) diens vriend beter kennen. Vooral de tegenstellingen tussen workaholic Dannie en de flamboyante Bella komen goed uit de verf. Gelukkig leert Dannie van Bella om te kijken naar wat echt belangrijk is in het leven.

Hoewel te verwachten is dat de droom naar een bepaald einde van het verhaal zou leiden, zit er aan het einde van het verhaal toch nog een plottwist die in dit geval eigenlijk alleen maar logisch is.

Kortom: ‘Over vijf jaar’ is een verhaal over vriendschap en liefde, maar niet een 13 in een dozijn liefdesverhaal!

Over vijf jaar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (16 stemmen)
 • Omschrijving:

  Advocate Dannie Kohan durft wel te voorspellen hoe haar leven er over vijf jaar uit zal zien. Ze heeft net een succesvol sollicitatiegesprek gehad voor haar droombaan en diezelfde dag vraagt haar vriend haar ten huwelijk. Ze valt ’s avonds dan ook volkomen gelukkig in slaap. Maar die nacht droomt ze dat ze wakker wordt in een ander appartement, met een andere ring om haar vinger en naast een compleet andere man. De televisie staat aan en ze ziet de datum. Het is dezelfde nacht, 15 december, maar dan in 2025. Vijf jaar later. Het is maar een droom, denkt Dannie, en ze doet haar best om hem te vergeten. Totdat ze vierenhalf jaar later op straat loopt en iemand op de stoep ziet staan wachten. Het is de man uit haar droom, ze weet het zeker.

  Over vijf jaar is een liefdesverhaal, boordevol geluk en hartzeer. Maar het is zeker niet een liefdesverhaal zoals je dat denkt te kennen.

Meer info