• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Chinese Takeaway met 5 ingrediënten RECENSIE

Voordat ik me opgaf voor deze leesclub had ik nog niet eerder iets van deze kok/auteur gehoord. De twee kleine lokale boekhandels waar ik op dit moment kom hebben vrij weinig kookboeken.

Als je naar de cover kijkt dan valt de ‘5’ je meteen op. Recepten met maar 5 ingrediënten, kan dat wel wat zijn? En dan nog wel Chinese take-away gerechten? Nu hebben wij hier in Nederland natuurlijk voornamelijk Chinees-Indische restaurants, tenminste ik weet niet zo snel een puur Chinees restaurant te vinden bij mij in de buurt, en derhalve verwacht ik dus ook niet de bekendste Nederlandse gerechten van de afhaalchinees tegen te komen in het boek. Toch schetste het mijn verbazing dat ik foe yong hai in het boek zag staan, als we Chinees-Indisch eten bestellen dat zit dit er bij ons altijd wel tussen, dus dit recept markeerde ik meteen om te maken. Naast nog een stuk of zeven andere gerechten.

Ik begon met lezen voorin het boek waar staat wat Kwoklyn Wan verwacht dat je minimaal in je Chinese keukenkastje hebt staan, dit is dus onder andere lichte sojasaus, die was gelukkig eenvoudig te krijgen, maar als je mij nu vraagt wat is het verschil precies met de donkere? Dan weet ik dat echt niet. In elk geval heb ik eerst gezorgd dat ik de vereiste Chinese ingrediënten in huis had en daarna de extra dingen die nodig waren voor de recepten van mijn keuze.

De recepten die ik heb gemaakt waren goed te volgen, ik ben geen lastige of rare dingen tegengekomen. Het is sowieso altijd wijs om een recept wat je gaat maken ruim van tevoren door te lezen. Zo moet bijvoorbeeld de saus voor de ingemaakte komkommer eerst afkoelen voordat je het over de komkommer schenkt. Dat afkoelen duurt wel even iets langer als de tijd die je nodig hebt om de komkommer te snijden. Ik heb de ingelegde komkommer inmiddels twee keer gemaakt, een keer heeft het de hele nacht ingetrokken en een andere keer een middag. Beiden smaakten ze lekker.

Veel recepten zijn denk ik ook voor een beginner goed te doen, natuurlijk staan er recepten in het boek die wat meer inspanning vergen, maar ook de simpelste gerechten hebben een prima smaak. De meeste recepten hebben een zeer aanstekelijke foto, het is daarom jammer dat niet alle recepten een mooie foto hebben, twee gerechten op een foto had ook prima gekund naar mijn mening. Als ik een klein nadeel moet noemen is het karige gebruik van groenten, een paprika en een ui met vlees voor vier personen in de wok is qua groenten niet echt royaal, overigens hebben wij ons dat gerecht met drie personen goed laten smaken, we sloten onze maaltijd gewoon af met een bak fruit.

Chinese Takeaway met 5 ingrediënten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (14 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een Chinese maaltijd bereiden met slechts vijf ingrediënten? Ja, dat kan! Kwoklyn Wan laat met 'Chinese Takeaway in 5' zien dat de Chinese keuken niet altijd complex is met duizend-en-een sauzen, specerijen en andere smaakmakers. Het enige dat je nodig hebt uit de voorraadkast is zout, peper, suiker, sojasaus en olie. Ga aan de slag en ervaar het zelf. Van heerlijk geurende tofu-misosoep, dumplings met een vulling van kip, mosselen in zwartebonensaus of gebakken aubergine met miso en sesam. Trek in een snack? Maak eens knapperige wontons. Het enige wat je nodig hebt is: 1. garnalen, 2. varkensvlees, 3. lente-uitjes, 4. waterkastanjes en 5. wontonvellen. Zin in een lekkere hoofdmaaltijd zonder veel moeite? Neem 1. eiermie, 2. oestersaus, 3. biefstuk, 4. knoflook, 5. broccoli. Met de 80 recepten uit 'Chinese Takeaway in 5' breid je je repertoire ‘snel en makkelijk’ echt uit en tover je in een mum van tijd lekker en vers Chinees eten op tafel waar geen maaltijdbox tegen op kan. Of het nu om soep, voorgerechten, snacks of hoofdgerechten gaat, elk gerecht heeft slechts vijf ingrediënten nodig.

Meer info

Toegevoegd door: