• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De erfenis van de koffiebranderij 1 - Corinnes toekomst RECENSIE

Paula Stern combineert in ‘De koffietrilogie’ haar passie voor schrijven met haar interesse in historische gebeurtenissen. Uit eigen ervaring weet ze hoe het is om een bedrijf te runnen en een grote variatie aan smaken te creëren. ‘Corinnes toekomst’ is het eerste deel uit deze trilogie. Paula Stern woont met haar man en hond in het zuidwesten van Duitsland.

Aken, 1945. Als Eberhard Ahrensberg na de oorlog terugkeert naar zijn vaderland, ligt zijn leven in scherven. Het leven in de oorlog was moeilijk, want zijn vader koos de kant van de nazi’s. Veel dorpsbewoners keerden zich tegen het gezin. Na de oorlog gaat Eberhard koffie smokkelen om in zijn onderhoud te voorzien.
Aken, heden. Corinne is erfgenaam van het beroemde koffieimperium Ahrensberg, en is dol op alles wat met koffie te maken heeft. Tijdens haar vaders ziekte runt ze samen met haar broer het bedrijf. Corinne wil wat veranderingen aanbrengen, maar haar broer wil het bedrijf graag voortzetten zoals hun vader het deed. Wanneer ze op zolder het dagboek van haar opa Eberhard vindt, besluit ze om zijn leven verder uit te zoeken. Opa was vroeger een koffiebranderij begonnen, en Corinnes grootste wens is om in de voetsporen van haar opa te treden. Maar lukt het haar om haar eigen pad te volgen?

‘Corinnes toekomst’ is het eerste deel van De koffietrilogie. Het verhaal is afwisselend geschreven in het heden en het verleden. In het heden leren we Corinne Ahrensberg kennen en haar passie voor koffie die haar door haar grootvader is ingegeven. De samenwerking met haar broer Alexander verloopt niet geheel vlekkeloos. Corinne wil graag het koffieaanbod uitbreiden, maar haar broer heeft daar geen oren naar. Hij behandelt Corinne als een kind. In het verleden volgen we het verhaal van Corinnes grootvader Eberhard, dit speelt zich in en na de oorlog af. Eberhard zijn vader was een aanhanger van Hitler en liet mensen oppakken tot ontevredenheid van de rest van het gezin en de omgeving. Wanneer Eberhard opgeroepen wordt om te vechten, wordt hij al snel tot krijgsgevangene gemaakt. Na de oorlog keert hij terug en gaat koffie smokkelen om het hoofd boven water te houden.
Beide verhaallijnen zijn interessant om te lezen, maar het verhaal van opa springt er met kop en schouders bovenuit. De schrijfstijl is eenvoudig en vlot, geen moeilijke woorden of zinnen. Het verhaal is meeslepend en origineel, maar helaas ook wat te oppervlakkig en zoetsappig. Alles gaat wel heel erg gemakkelijk en we missen de diepgang in het verhaal en de personages. Het eind is wat abrupt en er zijn nog veel open eindjes, niks wordt echt afgerond. Hopelijk wordt dit in de volgende delen goed gemaakt en lezen we meer over Eberhard en het ontstaan van zijn koffiebranderij. Een essentieel gedeelte dat we in dit deel toch wel missen.
Achter in het boek staan voor de liefhebber nog wat koffierecepten om uit te proberen.

‘Corinnes toekomst’ heeft een goed plot, maar had beter uitgewerkt kunnen worden. Een gemiste kans.
 


Auteur: Paula Stern
Titel: Corinnes toekomst
Vertaling: Bonella van Beusekom
Uitgever: Harpercollins
Jaar van uitgifte: 2021
ISBN: 9789402708226

De erfenis van de koffiebranderij 1 - Corinnes toekomst

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (15 stemmen)
 • Omschrijving:

  Aken, 1945. Als Eberhard Ahrensberg na de oorlog terugkeert naar zijn vaderland, ligt zijn leven in scherven. Zijn vader koos de kant van de nazi’s, wat resulteerde in een verloren thuis en verbroken familiebanden. In een poging zijn jonge gezin te onderhouden begint Eberhard koffie te smokkelen.

  Aken, heden. Als erfgenaam van het beroemde koffieimperium Ahrensberg is Corinne dol op alles wat met koffie te maken heeft. Samen met haar broer runt ze het bedrijf, al brengt dat soms spanningen met zich mee. Als ze het dagboek van haar grootvader Eberhard vindt, besluit ze om zijn verleden verder uit te zoeken. Tijdens haar onderzoek naar de geschiedenis van het familiebedrijf ontdekt ze een bewogen verleden vol geluk, verraad en vechtlust. Lukt het haar om haar eigen pad te blijven volgen?

Meer info

Toegevoegd door: