• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De erfenis van de koffiebranderij 1 - Corinnes toekomst RECENSIE

Rust en stilte, een bakkie koffie, een heerlijke leesplek en uiteraard het boek Corinnes toekomst zijn de basis voor een heerlijk momentje tijd voor jezelf…

 

De titel doet haar naam eer aan. Corinne is zoekende en werkende aan haar toekomst.
Heden en verleden wisselen elkaar duidelijk en overzichtelijk af door de hoofdstuk benamingen.

Personages kan ik in dit boek goed plaatsen. Helaas

Hoewel het boek zich in het verleden en heden afspeelt, heeft het heden de overhand. Corinne is een dame die weet wat ze wil en als ze merkt dat haar ideeën niet passend zijn binnen het familiebedrijf, waar ze noodgedwongen met broer Alexander ineens verantwoordelijk voor is, gaat ze haar eigen toekomst tegemoet. Haar visie en missie blijken niet passend te zijn binnen de huidige bedrijfsvoeringen waar haar broer krampachtig aan vasthoudt.

Maar Corinne is niet de enige hoofdpersoon. Eberhard is de hoofdpersoon in het verleden. Hij is de opa van Corinne. Eberhard is een lieve, zorgzame man met oprechte interesse voor zijn medemens en verafschuwt de oorlog en zijn vader die een fanatiek aanhanger van Hitler is. Eberhard schaamt zich hier enorm voor en wil de misdaden die vader pleegde vergoeden. Hij gaat noodgedwongen smokkelen koffie om zijn familie te onderhouden, koffie is in die tijd zwart goud gebleken en zeer goede ruilwaar. Het smokkelen blijkt het ontstaan van Ahrensberg Koffie. Helaas wordt hier niet al te diep op ingegaan. Heden en verleden wisselen elkaar dus af, maar dit wordt nergens verwarrend. Waar enorm veel boeken uit de oorlog gaan over de bevrijders is het nu juist ook heel interessant te lezen hoe de bezetters en de Duitsers tegenstanders van de oorlog erover dachten en moesten zien te overleven. Hier had wat mij betreft juist wat meer diepgang in gemogen. Toch merk je dat Paula Stern zich heel goed in de geschiedenis en het proces van koffiebranden heeft ingelezen om het aan ons door te kunnen vertellen.

Pak gerust dat bakkie koffie, je rustige moment, het heerlijke leesplekje en het boek Corinnes toekomst en lees. Het is de moeite waard.

De erfenis van de koffiebranderij 1 - Corinnes toekomst

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (15 stemmen)
 • Omschrijving:

  Aken, 1945. Als Eberhard Ahrensberg na de oorlog terugkeert naar zijn vaderland, ligt zijn leven in scherven. Zijn vader koos de kant van de nazi’s, wat resulteerde in een verloren thuis en verbroken familiebanden. In een poging zijn jonge gezin te onderhouden begint Eberhard koffie te smokkelen.

  Aken, heden. Als erfgenaam van het beroemde koffieimperium Ahrensberg is Corinne dol op alles wat met koffie te maken heeft. Samen met haar broer runt ze het bedrijf, al brengt dat soms spanningen met zich mee. Als ze het dagboek van haar grootvader Eberhard vindt, besluit ze om zijn verleden verder uit te zoeken. Tijdens haar onderzoek naar de geschiedenis van het familiebedrijf ontdekt ze een bewogen verleden vol geluk, verraad en vechtlust. Lukt het haar om haar eigen pad te blijven volgen?

Meer info

Toegevoegd door: