• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: Bloemen van steen RECENSIE

Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijdt het Italiaanse leger hoog in de Alpen in de loopgraven tegen Oostenrijk-Hongarije. Om de manschappen te bevoorraden van voedsel en munitie worden de vrouwen uit het dal ingezet. Ze sjouwen de manden met gevaar voor eigen leven omhoog naar het front. Ze worden Le Portatrici (De Draagsters) genoemd. Het verhaal volgt het leven van Agata, een jonge vrouw die de zorg voor haar stervende vader heeft. En ook dat van haar vriendinnen Caterina, Lucia, Viola en Maria.  

De schrijfstijl van deze auteur is prachtig. In mooie po√ętische en gedetailleerde zinnen weet ze perfect het Italiaanse leven te beschrijven en de prachtige omgeving. Maar ook de gespannen sfeer en de verschrikkingen van de loopgraven en het front.  De gebeurtenissen en de ontwikkelingen in het verhaal maken dat je het boek graag door wil lezen. Toch heb ik dit niet gedaan omdat ik af en toe dit heftige verhaal echt even moest laten bezinken. Als ik het boek daarna weer oppakte zat ik gelijk weer in het verhaal. 

Het verhaal is verdeeld in hoofdstukken waarin Agata de ik-personage is maar er zijn ook hoofdstukken tussendoor met cursief gedrukte letters waarin een ander de hoofdpersonage is. Alleen het eerste en laatste hoofdstuk spelen zich af in mei 1976 waarbij teruggekeken wordt naar wat er zich afspeelde tijdens WOI. 

Het einde van het verhaal vond ik in eerste instantie wat verwarrend en daar moest ik echt even over nadenken. Dat had wat mij betreft wat uitgebreider gemogen.  

Deze geschiedenis van De Draagsters kende ik nog niet maar door het lezen van dit boek ben ik er meer over te weten gekomen en het heeft me nieuwsgierig gemaakt naar de echte Draagsters. Daarom  heb ik  via Google meer informatie opgezocht over deze vrouwen.  Ik ben heel blij dat ik dit boek gelezen heb en dit stukje geschiedenis over deze dappere vrouwen heb leren kennen en zou dan ook iedereen aan  willen raden dit boek te lezen. 

Bloemen van steen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (12 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog strijdt het Italiaanse leger in een reeks veldslagen tegen Oostenrijk-Hongarije. Hoog in de Alpen ontstaat al snel een loopgravenoorlog. In de sneeuw en ijle lucht vechten duizenden jonge mannen voor hun leven. Er volgt een wanhopige oproep aan de bevolking om de manschappen te helpen. Honderden vrouwen uit de onderliggende dorpen komen in actie. Ze zijn van alle leeftijden en met gevaar voor eigen leven torsen ze manden vol voedsel en munitie omhoog de bergen in naar het front. Ze worden Le Portatrici genoemd, de Draagsters, en uiteindelijk zijn zij het die de lichamen van de jonge mannen weer de berg af zullen dragen.

Meer info

Toegevoegd door: